Navracsics: Vannak viták, de jó a kapcsolat

2013.01.18. 08:40

"Vannak viták, de folyamatos az egyeztetés, és jó a kapcsolat az Európai Unióval" - nyilatkozta Navracsics Tibor. Az igazságügyi miniszter szerint a bírók nyugdíjazásáról decemberben benyújtott, a nyugdíjkorhatárt tíz év alatt, és csak 65 évre csökkentő jogszabályról meg tudnak majd állapodni az EU-val.

A kormány korábban az Alkotmánybíróság ítélete miatt volt kénytelen visszavonni korábbi, a bírák nyugdíjkorhatárát átmenet nélkül 62 évre csökkentő javaslatát. Szeptemberben benyújtott módosító javaslatukat pedig azért vonták vissza, hogy az új törvény megalkotásakor már az Európai Bíróság határozatát is figyelembe tudják venni.

Navracsics szerint amúgy "kifejezetten jó a kapcsolat" az Európai Bizottsággal, amellyel folyamatosan egyeztetnek. Ennek eredményeként egy "már mindenki számára elfogadható szabályozást sikerült alkotni".

Navracsics arról is beszélt, miért nem érdekli a magyar kormányt a vörös csillag viselése ügyében az Európai Emberi Jogi Bíróságon hozott, Magyarországot elmarasztaló ítélet. Szerinte a kormány a magyar Alkotmánybíróság több éve kialakított álláspontjához tartja magát, amely szerint alkotmányos a vörös csillag viselését tiltó és szankcionáló jogszabály.

Navracsics nem akarta kommentálni sem a regisztrációról szóló alkotmánybírósági döntést, sem azt, hogy párttársa, Kövér László "vállalhatatlan politikai döntésnek" minősítette azt.