Márciusra halasztották az MVM-pert

2013.01.21. 14:56
A Kaposvári Törvényszék bírája hétfőn márciusra halasztotta a Kocsis István volt vezérigazgató, és öt társa ellen indított MVM-per megkezdését. A vádlottak védői közül pedig többen alaptörvény-ellenesnek tartották, hogy a büntetőügyet a Kaposvári Törvényszéken tárgyalják, és kezdeményezték annak áthelyezését.

A bíró azért napolta el a tárgyalást, mert az első-, a harmad- és a negyedrendű vádlott hiányozott a hétfői tárgyalásról, a másodrendű vádlott pedig későn kapta meg az iratokat. Az MVM-perben Kocsis Istvánt, a cég korábbi vezérigazgatóját és öt társát bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével vádolja az ügyészség.

A per hétfői kezdőnapján több védő is alaptörvény-ellenesnek ítélte, hogy a MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-vel kapcsolatos újabb büntetőügyet a Kaposvári Törvényszéken tárgyalják. Handó Tünde az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke a Fővárosi Törvényszék elnökének indítványára korábban úgy határozott, hogy az ügy ésszerű időn belüli elbírálásának érdekében az eljárás lefolytatására a Kaposvári Törvényszéket jelöli ki.

Az első és másodrendű vádlott védője, Raboczki Gábor és Bárándy Péter indítványozta, hogy a büntetőügy tárgyalását helyezzék át megfelelő hatáskörrel rendelkező bíróságra.

A bíró közölte, nem ő fogja meghozni a döntést arról, hogy felfüggessze-e a tárgyalást, hanem az OBH-tól kért  állásfoglalást az ügyben. A tárgyalás megkezdését március 5-6-7-8-ra napolta.

Az elnapolt büntetőügyben a másodrendű vádlott az MVM vezérigazgatói főtanácsadója, a harmadrendű a System Consulting Zrt. igazgatósági tagja, a negyedrendű a Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója, az ötödrendű a Paksi Atomerőmű Zrt. osztályvezetője, míg a hatodrendű a Paksi Atomerőmű Zrt. főosztályvezetője volt. A vád szerint a vádlottak munkájuk során előnytelen szerződéseket kötöttek, az MVM-nek 15,1 milliárd forint vagyoni hátrányt okozva, amiből 12,1 milliárd forint térül meg.