Több vér kell a hó miatt

2013.01.23. 06:31 Módosítva: 2013.01.23. 08:13

Északkeleten, a Tisza-tó környékén és az Északi-Középhegységben a legintenzívebb a havazás, ezeken a területeken összességében 10-15 cm hó is hullhat, tájékoztatott szerda reggel az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) ügyeletese.

A csapadék a Tata-Békéscsaba vonaltól fokozatosan szorul északkelet felé, délnyugaton szerda reggel már elállt a havazás. A Dunántúlon még havazik azonban Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Komárom megyékben.

Budapest belvárosában nagyjából 1 cm hó maradt meg, de a környező hegyekben intenzíven havazott az éjszaka, itt akár 4 cm-s hótakaró is kialakulhatott.

Havat lát? Lefotózta?

Ha esetleg készít egy jó fotót a Nagy Hóhelyzetről, küldje el az elektronikus postafiókunkra!

Budapest jól járható

A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. tájékoztatása szerint szerdára virradó éjszaka az összes szórójárművével a budapesti utak síkosságmentesítését végezte, a főutak jól járhatók, a közösségi közlekedés elindult.

Néhány szóró járművük eljutott mellékutcákba is, hajnalban azonban visszatértek a főutakra, hogy a közösségi közlekedés elindulhasson. A 2100 kilométer hosszúság mellékútvonal-hálózat megtisztítását csak a kiemelt főutak rendbetételét követően kezdik meg.

Pest megye: Gödöllő és Dobogókő a leghavasabb

A havazás miatt járművek akadtak el, illetve borultak árokba Pest megyében, a munkagépek pedig Gödöllő és Dobogókő térségében dolgoznak az utak megtisztításán.

Egyebek mellett Nyáregyházánál, Szigetszentmártonnál, Szentendrén és Ceglédbercelen árokba csúszott, illetve elakadt járművekhez riasztották őket, személyi sérülés azonban sehol sem történt.

Gödöllő és Dobogókő térségében téliesek az útviszonyok, de a munkagépek már dolgoznak, és várhatóan rövid időn belül ott is jelentősen javulnak a közlekedési feltételek.

Nagyobb havazás a megye keleti területein volt, Monor, Vác és Cegléd környékén 5-8 centiméternyi hó esett, de a fő- és a forgalmasabb mellékutak járhatók, többnyire sótól nedvesek, latyakosak.

Nógrád: Nem megy busz a Gorkij-telepre

Nem közlekedtek a helyközi autóbuszjáratok a Nógrád megyei Cserhátszentivánnál a 2123-as számú úton, mivel a havazás miatt elakadt egy jármű.

Egyébként Nógrád megye egész területén gondokat okoz a havazás, az autóbuszok 20-30 perces késéssel közlekednek, de a cserhátszentivánin kívül is előfordulnak egydi esetek. Bárnából például a menetrendi időpontnál 80 perccel később érkezett meg az autóbusz Salgótarjánba.

Árokba csúszott autó műszaki mentése miatt elterelik a Hatvan irányába tartó forgalmat Salgótarjánban, a 21-es főúton. Személyi sérülés nem történt.

Salgótarján belterületén a Gorkij-telepre nem tud kimenni a helyi járat. A baglyasaljai felüljárónál lezárták az utat egy baleset miatt, így a városközpont még inkább bedugult. Salgótarjánban általában 10-25 perces késéssel járnak a helyi járatú buszok.

A vonatok is késnek

A havazás miatt szerda délben már csak 5-10 perces késések vannak. Reggel a Budapest-Vác-Szob, a Budapest-Veresegyház-Vác, a Hatvan-Somoskőújfalu, a Hatvan-Újszász-Szolnok és a Vámosgyörk-Újszász-Szolnok vonalakon váltóállítási problémák miatt 20-25 perc volt a késés.

A vasúttársaság megemelt, több száz fős hóeltakarító személyzettel tisztítja a váltókat és a peronokat.

A véradást is nehezíti a havazás

Az elmúlt napokban több véradás is elmaradt az országban, pedig a csúszós, havas utak miatt nőtt a balesetek száma, így a vérfelhasználás is nagyobb.

A Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat azt kéri, hogy minél többen vegyenek részt a szervezett véradásokon. Az önkéntes segítőket ezen a héten 135 vöröskeresztes helyszínen, valamint az Országos Vérellátó Szolgálat intézményeiben várják véradásra.

A lakóhelyhez legközelebbi véradások helyszínei és időpontjai megtalálhatóak a veradas.hu és a ovsz.hu honlapon. A véradáshoz személyi igazolvány, taj- és lakcímkártya szükséges.