Új eljárást rendeltek az UD-ügyben

2013.01.23. 09:17

Új eljárást rendelt el az UD Zrt.-ügyben lehallgatási anyagok nyilvánosságra hozása miatt megvádolt Szilvásy György, Dávid Ibolya és Herényi Károly esetében a Fővárosi Törvényszék szerdán.

A másodfokú bíróság az ügyészség fellebbezésének e három vádlott esetében helyt adott, és az elsőfokú felmentő ítéletet hatályon kívül helyezte a Gyurcsány-kormány volt titkosszolgálati minisztere és a két volt MDF-es politikus esetében.

A negyedik vádlott, Tóth Károly volt szocialista országgyűlési képviselő esetében jogerőre emelkedett az elsőfokú felmentő ítélet.

A másodfokon újraindult per első napján, előző kedden megalapozatlanság miatt kérte az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését és új eljárást az ügyészség. mert szerintük felderítetlen maradt az ügy és a bíró elmulasztotta indoklási kötelezettségét is.

A másodfokú bíróság szóbeli indoklása szerint az elsőfokú büntetőper azért "siklott félre", mert az ügyészség és ez alapján az elsőfokú bíróság a sokféle vádbeli cselekményt a személyes adattal való visszaélés fogalmában próbált "betuszkolni". Szilvásy esetében például a vádban rögzített tények alapján hivatali visszaélés megtörténtét kellett volna vizsgálni, ami azonban első fokon nem helyi bíróság, hanem törvényszék hatáskörébe tartozik, így a Pesti Központi Kerületi Bíróság el sem járhatott volna az ügyben. Vagyis az elsőfokú ítéletet elsősorban az ügyészség hibái miatt kellett megsemmisíteni.

Bár összefoglalóan UD-ügynek nevezzük a pert, az valójában a rejtélyes titkosszolgálati botrány egy jelentéktelen mellékszállával foglalkozik. Az ügyészség Szilvásy György egykori titokminisztert, Tóth Károlyt, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának korabeli szocialista alelnökét, illetve Dávid Ibolyát, az azóta megszűnt MDF egykori elnökét és helyettesét, Herényi Károlyt Kövér László és Demeter Ervin fideszes politikusok, illetve Dávid akkori párton belüli riválisa Almássy Kornél személyhez fűződő jogainak megsértésével vádolja.

A vád szerint ők négyen társtettesként követték el a vélt bűncselekményt, de az első fokú bíróság ítélete szerint Szilvásy és Tóth ügyének semmi köze nincs Dávid és Herényi ügyéhez. Előbbiek például nem is hoztak nyilvánosságra semmilyen adatot Kövér Lászlóról és Demeter Ervinről - a lehallgatott telefonbeszélgetéseket azok párttársai, Szijjártó Péter és Répássy Róbert mutatták be sajtótájékoztatójukon.

Az ügy részleteiről bővebben olvashat ebben a cikkünkben>>