Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Pintér Sándor baromfivágóhidat avatott

2013.01.24. 14:58

Pintér Sándor belügyminiszter adta át az állampusztai büntetés-végrehajtási intézetben felépített baromfivágóhidat csütörtökön. „A fogvatartottak önellátása, valamint teljes foglalkoztatása kormányzati cél”, mondta.

A belügyminiszter közölte: nemcsak egy gazdasági sikerről van szó, hanem egy olyan új szemlélet egyik állomásáról, amely azt határozta meg célként, hogy a büntetés-végrehajtási intézetek gazdasági társaságai a tizenhét intézetben fogva tartott 17 ezer elítélt ellátását önfenntartó módon biztosítsák.

Pintér Sándor utalt arra, hogy a korábban átadott péküzemben tízezer fogvatartottnak az étkeztetéséhez a pékárut tudják biztosítani, ezen kívül a rendőregyenruhákat, az őrök és az elítéltek ruháját is a büntetés-végrehajtás gazdasági társaságai készítik. „Olcsóbban, hatékonyabban és jobban használjuk ki azt a munkaerőt, amely a büntetés-végrehajtási intézetekben rejlik” – tette hozzá.

A belügyminiszter fontosnak nevezte azt is, hogy a gazdasági társaságoknál dolgozó fogvatartottak egy része szakképesítést is szerezhet. Ennek a civil életben is hasznát fogják venni, mert segíti az elítéltek szabadulás után beilleszkedését a társadalomba.

Az 500 millió forintból felépült, 1100 tonna baromfihús feldolgozására képes, európai uniós előírásoknak megfelelő, korszerű  baromfivágóhíd nyolcvan elítéltnek teremt új munkahelyet, valamint ellátja a börtönöket előhűtött és mélyhűtött baromfihússal.

Az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben elhelyezett ezer fogvatartott közül hatszáz elítélt dolgozik a gazdasági társaságnál.