Hóátfúvás miatt több út járhatatlan a Dunántúlon

2013.01.25. 07:17 Módosítva: 2013.01.25. 13:57
Kora délutánra minden út járhatóvá vált Zala megyében, megszűntek a forgalomkorlátozások Zalaegerszeg északi elkerülő útján, valamint Magyarszerdahely és Újudvar között. Vas megyében kilenc út járhatatlan a hóátfúvások miatt.

A Zalaegerszeget északról elkerülő 761-es úton már nincs szükség szakaszos lezárásra, miután a közútkezelő munkagépeinek sikerült eltakarítania a hótorlaszokat. Megszűnt a hóátfúvás miatti útlezárás Magyarszerdahely és Újudvar között is, így ismét járható ez az útszakasz.

Zalában délután már nem volt megközelíthetetlen település vagy járhatatlan út, de a közlekedőknek továbbra is télies útviszonyokra kell számítania a megyében. A közútkezelő munkagépei folytatják az utak tisztítását, szélesítését, az időjárási körülményekre tekintettel továbbra is tartják a készültségi fokozatot.

Vas megyében lezárták a Karakó és Jánosháza közötti, a Celldömölk és Kemeneskápolna közötti, a Meggyeskovácsi és Csempeszkopács közötti, a Tokorcs és Kemenesmihályfa közötti, a Kemenessömjén és Vönöck közötti, a Nemeskeresztúr és Kissomlyó közötti, a Nemeskocs és Celldömölk közötti, a büki elágazás és Csepreg közötti, valamint Köcsk és Celldömölk közötti alsórendű utat.

Hajnalban több helyen is járművek akadtak el a megyében. Magyarszerdahely és Újudvar között egy utasokat még nem szállító busz vált mozgásképtelenné a havas úton, és a közelben egy kenyérszállító teherautó is elakadt. Galamboknál és Rédicsen szintén élelmiszerszállító járműveket kellett kimenteniük a tűzoltóknak a hóból.

Zala megyében a csütörtök délután kezdődött havazás nem volt olyan mértékű mint a múlt héten, de az éjszaka megerősödött északi, északkeleti szél több helyen is hóátfúvást okozott. Péntek reggelre az M7-es autópálya és az M70-es autóút sótól nedves, a főutak havasak, sótól nedvesek, a mellékutak letaposott havasak és sótól nedvesek voltak.

Tucatnyi útszakasz csak félpályán járható Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a hóátfúvás miatt, a közútkezelő gépei folyamatosan takarítják a burkolatot, de a szél visszahordja a havat.

Tájékozódjon az Útinform honlapján!

Zala megye>>>

Vas megye>>>

Győr-Moson-Sopron megye>>>

Arra kérik a közlekedőket, hogy az érintett térségekben egyelőre ne induljanak útnak. A Dunántúl több területén is téliesek az útviszonyok, ezért azt kérik az autósoktól, hogy lassabban vezessenek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint ma az ország nagy részén erősen felhős vagy borult idő várható, északon, északnyugaton azonban már szakadozottabb lehet a felhőzet. Eleinte délen, délkeleten számíthatunk havazásra, de fokozatosan mindenütt megszűnik a csapadék. Az északi, északkeleti szél többfelé erős lesz, a nyugati és északkeleti területeken viharos széllökések is várhatók. Elsősorban a Nyugat-Dunántúlon és északkeleten alakulhat ki hófúvás. A hőmérséklet kora délután 0 és -5, késő este -3, -8 fok között valószínű.