Már nem tabu kilépésről beszélni az LMP-ben

2013.01.25. 07:25

Az LMP nem maradhat ki a kormányváltásban érdekelt politikai szereplők közül, mert akkor megfosztja magát attól a lehetőségtől, hogy egy közpolitikai fordulat során képviselje az általa fontosnak tartott szempontokat - mondta az MTI-nek Karácsony Gergely, a párt frakcióvezető-helyettese.

A Politikus ezzel indokolta az LMP Párbeszéd Magyarországért Platformjának a párt hétvégi kongresszusára beterjesztett határozati javaslatát, amelyik szerint azonnal tárgyalásokat kell kezdeni az Együtt 2014-gyel.

A politikus szerint a javaslat azt szolgálja, hogy az LMP hatékony résztvevőjévé váljon egy "a 2010 előtti politikai hibák kiküszöbölését is tartalmazó" kormányváltásnak. A határozati javaslat egyébként nem szerepel a kongresszus napirendjén, oda csak akkor veszik fel, ha a mandátummal rendelkezők delegáltak legalább egyharmada támogatja az elképzelést.

Az LMP nélküli ellenzéki együttműködés nem más, mint a jelenlegi és a korábbi szocialista elit összefogása, ami nem hordozza magában a megújulás lehetőségét, legfeljebb a korábbi kétpárti rendszert képes konzerválni - jelentette ki.

Azt mondta: abban a párton belül sincs vita, hogy az LMP-nek önálló listát kell állítani a következő országgyűlési választáson. A Párbeszéd Magyarországért Platform kompromisszumos politikai stratégiája viszont egy olyan lehetőséget vázol, amelynek alapján nem indítanának minden választókerületben egyéni jelöltet. Ezért cserébe el kell érni, hogy ezt a többi ellenzéki párt is tegye meg, miközben támogatják egymás jelöltjeit - mondta.

Ha az ellenzéki erők mindenütt elindítják a saját embereiket, akkor a Fidesz úgy is megnyerheti a választást, ha drasztikusan visszaesik a támogatottsága - mondta. Hozzátette, az együttműködés miatt az LMP nem veszíti el önállóságát, hiszen a támogatóik a listán szavazhatnak rájuk.

Karácsony Gergely a hétvégi kongresszus döntéseinek utóhatásairól egyelőre nem akart beszélni. "Már túl vagyunk azon, hogy tabuként értékeljünk bizonyos kérdéseket" - válaszolta arra, hogy az eseményt követheti-e egy kilépési hullám. Hozzátette, a Párbeszéd Magyarország Platform a kongresszust követően, az ott születő döntés fényében, mindenképpen értékelni fogja a helyzetet.