Gyurcsány: Vagy Orbán, vagy az összefogás

2013.01.26. 13:42 Módosítva: 2013.01.26. 14:06

Az ellenzéki szervezetek hazafias kötelessége, hogy megtalálják a választási együttműködés módját, aki nem ezen dolgozik, az Orbán Viktor hatalomban tartásán munkálkodik – jelentette ki Gyurcsány Ferenc a Demokratikus Koalíció (DK) kongresszusán szombaton. A DK elnöke a budapesti SYMA csarnokban nagyjából kétezer párttag előtt azt mondta: sok részletkérdésben nincs egyetértés az ellenzéki oldalon, de „az alkotmányosság helyreállítása” közös cél.

Szerinte a nézeteltérések nem gátolják a közös indulást a választásokon. Azt javasolta: az ellenzéki szervezetek közösen ünnepeljék március 15-ét, legyen a nemzeti ünnep „ellenzéki erődemonstráció”.

A kongresszuson elfogadták a párt programját is. A dokumentum – amelyet a jelenlévő csaknem 1700 párttag és regisztrált támogató szavazatával hagytak jóvá – a 2010-es választás előtti alkotmányos rend helyreállítását szorgalmazza.

A DK menetrendet sürget az euró bevezetésére, a különadók eltörlésére és a bankadó csökkentésére, kétkulcsos személyi jövedelemadózást vezetne be, visszaállítaná az adómentes sávot a legalacsonyabb jövedelmeknél, megszüntetné a gyermekek utáni adókedvezményt, növelné a családi pótlékot.

A pártprogram kezdeményezi az egységes ingatlanadó bevezetését, szociális ösztöndíjrendszerrel párosuló tandíj-kötelezettséget írna elő, de megszüntetné a hallgatói szerződéseket.