Hóval és ónos esővel indul a hét

2013.01.28. 06:30 Módosítva: 2013.01.28. 11:14
Keleten kezdődött, nyugaton folytatódik az újabb havazás. Nincs gond a budapesti közlekedéssel, a vonatok itt-ott késnek.

Vasárnap délután északon-északkeleten, majd keleten is havazás kezdődött. Az Alföld nagy részén és a Jászságban éjfélig 4-6 cm friss hó hullott, emellett pedig az Északi-középhegység nagy részén is növekedett a hóréteg, írja Kurunczi Rita, az Időkép meteorológusa.

Pest megye keleti felén, Heves megyében hajnalra 10-14 centire gyarapodott reggelre a hóréteg, míg Szolnok térségében 7-9 centit mértek.

Napközben a havazás egyre inkább a nyugati és a középső területekre tolódik át, emellett a nyugati-délnyugati megyékben helyenként havas eső, átmenetileg ónos eső is nehezítheti a közlekedést.

Az utakon minden rendben

Országszerte csaknem kétszáz géppel takarít a Magyar Közút. Fennakadásról nincs információ.

A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. munkagépei már a havazás előtt megelőző szórást végeztek a budapesti utakon, így valamennyi főút jól járható – közölte a társaság hétfőn reggel.

Klug Lajos, az FKF vezérigazgatója vasárnap 18 órától elrendelte a legmagasabb, hármas készültségi fokozatot. Az éjszakai műszakban a társaság teljes téli célgép-állománya készenlétben állt, megelőző szórást végeztek a budapesti utakon.

Hajnalban a közösségi közlekedés rendben elindult. Az összes főút jól járható. A BKF első ütemben az 1200 kilométer hosszúságú fő- és közösségi közlekedési útvonalakon, hidakon, felüljárókon, az autópályák bevezető szakaszain, a Liszt Ferenc repülőtérre vezető gyorsforgalmi úton végez síkosságmentesítést.

Váltógondok, síntörés

A havazás miatt akadoznak a váltók a Rákospalota-Újpest állomáson, ezért késnek a vonatok a Budapest–Veresegyház–Vác vonalon. Síntörés miatt átlagosan 30-40 perces késésre kell számítani Dombóvár és Gyékényes között.