Elvették a pénzt a Friends of Hungarytől

2013.01.29. 06:21

A Friends of Hungary Alapítványtól a Miniszterelnökséghez kerül át annak a majdnem 4 milliárd forintnak a legnagyobb része, amivel a kormány „a diaszpóra magyarsága nemzeti identitásának és a nemzeti összetartozás kötelékeinek erősítését" támogatta – írja a Világgazdaság a Magyar Közlönyre hivatkozva.

Az USA-ban bejegyzett Friends of Hungarynek szánt felhalmozási és működési költségvetést a 2012-es költségvetésből, pontosabban a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) rendkívüli kormányzati intézkedésekre szánt keretéből finanszírozta a kormány. Ennek nagy része, 15 millió dollár (3,1 milliárd forint), az alapítvány vagyona. De a mostani átcsoportosítással ez lenullázódott, és mínusz 3,375 milliárd forinttal átkerült a Miniszterelnökséghez.

A lap szerint megváltozott az idei büdzsében szereplő támogatás is: működési költségvetés helyett „támogatás és adomány biztosítása” sorral, az NFM-től szintén a Miniszterelnökséghez került át a 612 millió forintos összeg. Két hete arról született határozat, hogy az alapítványt 2062 végéig a Miniszterelnökség felügyeli – írja a lap.

Egy kormányhatározat decemberben 3,88 milliárd forint átcsoportosítását rendelte el a rendkívüli kormányzati intézkedésekre biztosított keretből az alapítvány létrehozásának és működési költségeinek finanszírozására. Az azonnali hatályú átcsoportosításért Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter felelt, az elszámolás és a fel nem használt pénz visszafizetési határideje 2013. június 30 lett volna.