Lemondatná Fekete Györgyöt az MMA-elnökség

2013.01.29. 14:22 Módosítva: 2013.01.29. 14:59

Az MMA elnöksége a keddi elnökségi ülésen lemondatná Fekete Györgyöt, tudta meg a Nol.hu. Az elnök távozását azért szorgalmazza a Művészeti Akadémia, mert megszólalásaival veszélyezteti a testület presztízsét, írja a napilap meg nem nevezett, elnökségi forrásra hivatkozva. Eszerint a délutáni elnökségi ülésen felszólítják Feketét, hogy adja át posztját. Kötelezni ugyanakkor nem tudják erre, mert maguk az elnökségi tagok (Ács Margit, Dévényi Sándor, Jankovics Marcell és Sára Sándor) nem vonhatják vissza megbízatását.

A lap úgy tudja, ha Fekete nem mond le, akkor közgyűlést hívnak össze, ahol a tagok meneszthetik az elnököt.

Már korábban pletykáltak a lemondásról

Fekete menesztéséről nem először röppennek fel hírek. Az Indexnek a legutóbbi közgyűlés előtt MMA-tagok beszéltek arról, hogy úgy tudják: az egyre kínosabb megszólalásokkal jelentkező Fekete György a belső nyomásnak engedve lemond posztjáról. Ezzel szemben az elnök akkor a balliberális média támadásaira fogta a kritikákat, és nem is ejtett szót lemondásról. A szervezet túlhatalma ellen tiltakozó művészek akcióját is elintézte annyival, hogy a napi politika motiválta őket.

A szervezet sajtóosztályán kedd délután cáfolták a Nol értesülését. Cseresnyés Márk megerősítette, hogy az elnökség nem dönthet az elnök személyéről. Az elnököt csak az akadémikusok kétharmadának szavazatával lehet visszahívni, mondta a sajtós. Elnökségi ülés legközelebb júniusban lesz, igaz, megfelelő számú akadémikus indítványára előbb is összehívható ülés.

Kilépők

Fekete György kirekesztő, vallási és politikai irányultságot a művészeken számon kérő nyilatkozatai korábban kilépési hullámot indítottak el a szervezeten belül. Először Fehér László festő hagyta ott a szervezetet, akit Bukta Imre képzőművész, Novák Ferenc koreográfus, Korniss Péter fotós és Tompa Gábor színházi rendező követett. A múlt héten hagyta ott az alkotmányba is beleírt szervezetet Szakonyi Károly Kossuth-díjas drámaíró.