Most menjen napozni!

2013.01.31. 09:15 Módosítva: 2013.01.31. 12:55

„Nézd már, süt a nap!” – fordult a tudósító kollégájához dohányzás közben még szerda délután, hogy aztán csütörtök reggel is régen érzett elégedettséggel kortyolgassa kávéját egy belvárosi társasház tetőablaka alatt. A szokatlanul tavaszias idő tiszteletére letörölte a port régen használt napszemüvegéről is. Ha ön is hasonlót érzett, még most használja ki a kínálkozó lehetőséget.

Az Országos Meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint csütörtökön és pénteken kora márciusnak is beíllő enyhe idő, csütörtökön 6-12, pénteken 5-11 fok várható, szórványos napsütéssel.

Szombatra viszont már felhősre fordul, és csapadékra is lehet számítani - bár még mindig fagypont feletti hőmérséklet, helyenként akár 8 fok is várható. Vasárnapra aztán minden beborul. A 0-4 fokos hőmérséklet mellett a csapadék egyre inkább havas jellegűre vált, hétfőre pedig már újra napközbeni fagyok várhatók.

Az Index szerkesztőségi konyhájának ablakából egyértelműen úgy tűnik, hogy süt a nap
Az Index szerkesztőségi konyhájának ablakából egyértelműen úgy tűnik, hogy süt a nap
Fotó: lvnte / Instagram

A tavaszias idő ellenére is az ország egyharmadán - az Észak-Dunántúlon és Közép-Magyarországon - elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki a meteorológia a széllökések miatt. Ezeken a területeken viharos, azaz 60 km/h-át meghaladó szél, illetve 70-80 km/h-s széllökések is lehetnek.

És ok is volt a riasztásra. Azt már az idokep.hu jelentette, hogy a hajnalban érkezett hidegfront nyomában feltámadó szél milyen erővel fújt. A budapesti Sváb-hegyen hajnalban 102 km/h-s széllökést is mértek, Veszprémben 96, Eplényben 85 km/h volt a csütörtöki rekord.

Árokba csúsztak az autók

Három autó is az árokba csúszott a jegessé vált 22-es főúton Nógrád megyében. Szécsény külterületén egy mikrobusz és egy személygépkocsi, Őrhalom és Szécsény között egy személygépkocsi tért le a csúszós útról. A balesetekben senki sem sérült meg.