Blanka, Bianka
10 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Vörösiszapper: elölről kezdik a tárgyalást

2013.02.04. 09:46

Változás történt a büntetőtanács összetételében, ezért elölről kezdik a vörösiszap-katasztrófa miatt indult büntetőper tárgyalását a Veszprémi Törvényszéken. Szabó Györgyi tanácselnök hétfőn közölte: a tavaly szeptembertől megtartott 26 tárgyalási nap 10 000 oldalnyi iratanyagát kell újratárgyalni, a lényeges eljárási cselekmények megismétlésével együtt.

Szabó szerint egyik ülnök személyének megváltozása miatt kell újratárgyalni az ügyet, mert ha a bíróság enélkül folytatná az eljárást, annak hatályon kívül helyezés lenne az eredménye a jogszabályi előírások alapján.

A bíróság eredetileg hatósági tanúk meghallgatásával folytatta volna február 4. és 8. között a tárgyalást, ehelyett a vádirat újbóli ismertetése kezdődött el. A büntetőper tárgyalása kedden, a hétfőn elkezdett iratismertetéssel folytatódik.

A Mal Zrt. Ajka melletti X-es tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, bár az ügyben indult büntetőper vádirata nyolc ember halálát köti össze közvetlenül a vörösiszapömléssel. Több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált.

A Mal-per, amiben a Mal Zrt. vezetői és munkatársai (összesen 15-en) állnak bíróság elé, tavaly szeptember 24-én kezdődött el. A 91 oldalas vádirat szerint többszörös kötelességmulasztás vezetett nyolc ember halálához, 226 ember sérüléséhez, a környezet szennyezéséhez, és több tíz milliárd forintos anyagi kárhoz, ezért az ügyész letöltendő börtönbüntetést kért mindenkire.

2012. októberben közbenső ítéletében a Fővárosi Törvényszék megállapította a MAL Zrt. kártérítési felelősségét két, az iszapömlés kapcsán indított kártérítési perben. A bíróság kimondta: a cég a gátszakadással összefüggésben megsértette a felperesek, azaz az iszapkatasztrófa károsultjainak emberi méltósághoz, magánlakáshoz, testi épséghez és egészséghez fűződő személyiségi jogait.