Éjjel hidegfront és csapadék jön

2013.02.05. 15:54
Kedden délután az északi országrészben, majd estétől a középső területeken és az Alföldön ismét eleredhet az eső, helyenként havaseső is hullhat. Majd az éjszaka második felében egy hidegfront éri elaz országot, így északnyugat felől a magasban hidegebb légtömegekáramlanak felénk, még délnyugat felől a front előterében nedvességszállítódik a Kárpát-medence térségébe, írja az Időkép.

Ezeknek köszönhetően szerdán a nap első felében a Dunántúlon és az északi tájakon újabb csapadék várható. Nyugaton-északnyugaton a legtöbb helyen havas eső, havazás válthatja fel az esőt, többfelé hózápor is előfordulhat, viszont a Dunántúl más területein inkább a zápor lesz a jellemző csapadékfajta, azonban egy-egy záport, hózáport zivatartevékenység is kísérhet. A főváros térségében és az Északi-középhegységben eső, zápor, havas eső lesz a jellemző, főként a magasabban fekvő területeken fordulhat elő havazás, hózápor, azonban ezeken a területeken is megdörrenhet az ég a záporos jellegű csapékok kíséreteként.

Délután az Alföldön, északon és északkeleten várható főként csapadék. Elsősorban esőre, záporra kell számítani, az Alföldön szintén előfordulhat helyenként zivatar is, északon a magasabban fekvő területeken továbbra is havas eső, havazás, hózápor lehet a meghatározó. Eközben a Dunántúlon helyenként még újra előfordulhat egy-egy zápor, hózápor. Az éjszakai órákban északkelet felé távozik a csapadékmező. Fontos megjegyezni, hogy ahol zivatar kialakulhat, ott kísérőjelenségként erős kifutószélre is számítani kell, valamint kisméretű szemekből álló jégeső is előfordulhat (elsősorban a déli-délnyugati területeken és az Alföldön).

Szerdán az Alföldön délután a legtöbb helyen még 5 és 10°C közé melegszik a levegő, a legmelegebbre délkeleten lehet számítani, addig az ország más tájain jellemzően 0 és 5°C között alakul a maximum-hőmérséklet, így ahol hó formájában hullik a csapadék, az folyamatosan olvadni is fog. Szerdán napközben a frontnak köszönhetően a szél a nyugati országrészben északira fordul, megélénkül, helyenként megerősödik, még délkeleten a délies szél élénkülhet meg kezdetben.