Elég a kardcsörtető magatartásból

2013.02.05. 16:05
A Külügyminisztérium felszólította Észak-Koreát, hogy tartózkodjon "a további kardcsörtető magatartástól", és folytasson párbeszédet az érintett szereplőkkel a térség biztonságának javításáért, ideértve elsősorban a hatoldalú tárgyalások újrakezdését.

A külügyi tárca keddi közleményében azt írta, ismételten felhívja a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságot (KDNK), tartózkodjon a további kardcsörtető magatartástól, amely alááshatja a Koreai-félsziget törékeny biztonsági egyensúlyát, és tegyen eleget nemzetközi kötelezettségeinek.

Magyarországot értetlenséggel töltik el Észak-Koreának a regionális és nemzetközi biztonságot továbbra is veszélyeztető felelőtlen kijelentései és tettei, különös tekintettel az ország újabb nukleáris robbantással való fenyegetőzésére - áll a közleményben.

A tárca közölte azt is, üdvözli az ENSZ Biztonsági Tanácsa által január 22-én a KNDK "konok kompromisszumképtelenségével és agresszív magatartásával" kapcsolatosan egyhangúlag elfogadott határozatot. Magyarország kiáll az Európai Unió döntése mellett a határozat késedelem nélküli végrehajtását illetően, valamint támogatja az uniónak a további megszorító intézkedések foganatosítását célzó törekvéseit.

Dél-Korea ENSZ-nagykövete hétfőn azt közölte, hogy Észak-Korea bármelyik pillanatban végrehajthatja tervezett kísérleti atomrobbantását. "Lázas tevékenység" folyik a kísérleti telepen, és "mindenki feszülten figyel" - mondta Kim Szuk, hozzátéve: reméli, ha Phenjan végrehajtja a kísérletet, akkor az ENSZ Biztonsági Tanácsa "határozott és szigorú" biztonsági intézkedésekkel válaszol.

Ri Mjong Bak dél-koreai elnök kedden a Csoszon Ilbo című szöuli napilapnak nyilatkozva pedig "nagyon valószínűnek" nevezte, hogy Észak-Korea többes atomkísérletet hajt majd végre, egyidejűleg két vagy több helyszínen.

Észak-Korea januárban jelentette be, hogy kísérleti atomrobbantást hajt végre, tiltakozásul amiatt, hogy az ENSZ BT a tavaly december 12-i észak-koreai rakétakísérlet miatt szigorított a Phenjan elleni szankciókon. Akkor Észak-Korea, dacolva a nemzetközi közösség figyelmeztetésével, egy műholdat állított Föld körüli pályára, amiről sokan gondolják, hogy valójában egy ballisztikus rakéta tesztelése volt.

A Koreai-félsziget nukleáris leszerelését célzó hatoldalú tárgyalásokat 2003 augusztusában indították Kína, a két Korea, az Egyesült Államok, Oroszország és Japán részvételével. A megbeszélések 2008 decemberében összeomlottak, majd Észak-Korea 2009 áprilisában hivatalosan is bejelentette - és idén januárban megerősítette -, hogy nem folytatja az egyeztetéseket.