Gyöngyi
6 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Börtönökben használják majd a hamis márkajelzésű ruhákat

2013.02.06. 16:48

A jövőben a börtönökben használják fel a hamis márkajelzésű ruhákat - közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP). Az egyes büntető- és szabálysértési eljárások során jogerősen elkobzott ruházati cikkek átadásáról, illetve átvételéről szerdán, a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetben együttműködési megállapodást írt alá Fazekas Sándor, a Fővárosi Törvényszék elnöke és Csóti András, a büntetés-végrehajtás megbízott országos parancsnoka.

A megállapodás szerint az átadott termékekről a jogsértő megjelöléseket, azaz a hamis márkajelzéseket a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetben fogvatartotti munkáltatás keretében távolítják el, majd a ruhákat a börtönökön belül használják fel.

A BVOP közleménye szerint az aláírás után Fazekas Sándor elmondta, hogy a lefoglalt, elkobzott bűnjelek őrzése, illetve megsemmisítése komoly anyagi terhet jelent a Fővárosi Törvényszék számára. Így ezen termékek átadásával a törvényszék több mint 700 ezer forintos megtakarítást ér el. A törvényszék elnöke hozzáfűzte, hogy a hamis márkajelzésű termékeket a törvényi előírásoknak megfelelően először a Karitatív Tanácsnak ajánlották fel, de ők nem tartanak igényt rájuk, így kerülnek a büntetés-végrehajtáshoz, "kizárólag belső felhasználásra".

Csóti András megbízott országos parancsnok kiemelte, hogy a megállapodás előnyös a büntetés-végrehajtás számára is, hiszen újabb fogvatartotti munkahelyeket teremt, továbbá az előzetesen letartóztatottak ruházatának biztosítása a költségvetést és a karitatív szervezeteket is tehermentesíti. A program február 15-én, kezdetben tíz fogvatartott munkájával kezdődik a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet Gyorskocsi utcai telephelyén - olvasható a BVOP közleményében.