Pénzbüntetés kamu tűzoltóriasztásért

2013.02.12. 17:56

Pénzbüntetésre ítélt a Bonyhádi Járásbíróság egy fiatalkorú fiút, aki tavaly novemberben egy nem létező tűzesethez riasztotta a tűzoltókat – közölte a Tolna megyei katasztrófavédelmi szóvivő kedden.

Boros Brigitta elmondta: a járásbíróság hétfőn jogerősen a tűzoltóság költségének és kárának megfelelő összeg megfizetésére kötelezett a valótlan bejelentése miatt egy Bonyhád környéki kistelepülésen élő fiút.

November 15-én érkezett jelzés egy váraljai tűzesetről. A komlói és szekszárdi tűzoltók, a rendőrség és a mentők nagy erőkkel vonultak a helyszínre, ahol kiderült, hogy a megadott cím nem létezik, és nincs nyoma semmiféle tűznek.

A katasztrófavédelmi igazgatóság feljelentése nyomán a rendőrség a meglévő hangfelvétel alapján azonosította a bejelentőt.

A szabálysértési törvény értelmében, ha valótlan bejelentés miatt a közfeladatot ellátó szervnek bármilyen költsége keletkezik, az elkövető elzárással vagy pénzbüntetéssel sújtható.

Tavaly a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság főügyeletére 24 valótlan jelzés érkezett, ez jelentős többletmunkát rótt a tűzoltóságokra. Az igazgatóság minden valótlan riasztásról feljelentést tesz.