A hóval küzdenek Nyugat-Magyarországon

2013.02.13. 12:13 Módosítva: 2013.02.13. 14:14
Bár a korábbi harmadfokról másodfokúra mérsékelte a várható hómennyiség miatti figyelmeztetését az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda hajnalban, az erős hófúvás több dunántúli térségben okoz súlyos gondot a közlekedésben.

A hófúvás és a hóátfúvások miatt Vas megyében négy alsó rendű utat zártak le szerda délelőtt. Lezárták a Nádasd-Daraboshegy, a Nádasd-Őrimagyarósd, a Csempeszkopács-Meggyeskovácsi, valamint a Pápóc és a megyehatár közötti utakat. Elzárt, megközelíthetetlen település Vas megyében továbbra sincs, a tűzoltók eddig két, a hó fogságában rekedt autót mentettek ki Celldömölknél. A megyében a dialízisre szoruló betegek kezelésre szállítását megszervezték, az zavartalanul folyik.

Veszprém megyében a Bakonyban, valamint Pápa környékén több mint 10 centi hó hullott az elmúlt órákban. Szerda délelőtt a kamondi elágazónál egy elakadt kamion miatt egy időre teljesen lezárták a 8-as utat. A zárat dél körül feloldották. Forgalomkorlátozást rendeltek el a 83-as úton Pápától a 8-as út bevezető szakaszáig - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Járhatatlan út nincs a megyében, de a mivel a hegyi emelkedőkön nehezen tudnak felkapaszkodni, a 7,5 tonnánál nagyobb tömegű járműveket Veszprémnél és Bakonyszentlászlónál leállítják a 82-es úton. A 83-ason pedig Pápa és a 8-as út bevezető szakasza között nem közlekedhetnek a nehézgépjárművek. A személyautók és buszok továbbra is használhatják a 82-es és 83-as utat. Továbbra is érvényben van a valamivel korábban a 82-es út cseszneki részén, a szerpentinen elrendelt kamionstop.

A nagy erejű széllökések miatt Zala megyében két utat le kellett zárni. Nem járható a 7511-es számú út Nagyrécsénél a 12-es és 14-es kilométer között, valamint a 75 111-es út Sármellék közelében. Egy Nagykanizsáról Zalaegerszegre tartó mentőautó a Bocska és Zalaszentbalázs közötti szakaszon megcsúszott és az oldalára borult. Egy középkorú asszonyt szállított, de sem ő, sem a mentőautó személyzete nem sérült meg a balesetben.

Zalaszentgrót és Zalabér között egy szójadarát szállító 40 tonnás szerelvény keresztbe fordult az úton, a 76-os főúton, a nagykapornaki emelkedőn pedig két kamion akadt el a hóban a kora reggeli órákban. Több kamion is elakadt reggel a 82-es út cseszneki szakaszán, emiatt a szerpentinen egyik irányban sem közlekedhetnek a nyerges vontatók. Zalában a főutak havasak, latyakosak, a mellékutak havasak, hókásásak, a letaposott hótól síkosak, nehezen járhatóak. A közútkezelő arra kéri az autósokat, hogy aki teheti, ne induljon útnak.

Négy alsóbbrendű utat zártak le Győr-Moson-Sopron megyében is. A Sopronnémeti-Magyarkeresztúr, a Magyarkeresztúr–Mihályi, a Magyarkeresztúr–Vadosfa és a Páli–Edve szakaszon nem lehet közlekedni. Csorna és Fertőszentmiklós térségében több négy számjegyű úton, valamint a 86-os főút Kapuvár és Fertőendréd közötti szakaszán kell hófúvással számolni. A 86-os főút Páli és a megyehatár közötti szakaszát a teherforgalom elől zárták le a megromlott útviszonyok miatt.

Félpályán halad a forgalom Mosonszolnoknál a 86-os főúton, ahol a havas úton több kamion elakadt, és egy teherautó árokba csúszott. A mosonmagyaróvári tűzoltók végezték el annak a kamionnak a műszaki mentését, amely keresztbefordult az úton.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda hajnalban a korábbi harmadfokúról másodfokúra mérsékelte a várhatóan lehulló hómennyiség miatt kedd este Vas és Zala megyére kiadott legmagasabb, piros figyelmeztetést.

Jelenleg a havazás és a várható erős hófúvás miatt Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém megyében másodfokú figyelmeztetés, Somogy megyében a várható hómennyiség és a hófúvás miatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.