Megmenekültek a vizeletben úszó luxushajó utasai

2013.02.15. 10:48
Öt nappal azután, hogy mozgásképtelenné vált, bevontatták az alabamai Mobile kikötőjébe a Carnival Triumph óceánjárót. A luxushajó fedélzetén eddigre már embertelen állapotok uralkodtak, az utasok szerint a falakról csorgott a szennyvíz, a szőnyegek vizeletben áztak. A hajó tulajdonosa, a Carnival Corp tagad, bár azt elismerték, hogy a hajót megbénító tűzön kívül is voltak problémák. Ez a cég volt a tavaly elsüllyedt Costa Concordia tulajdonosa is.

Magyar idő szerint péntek hajnalban, 4:15-kor véget ért a Carnival Triumph óceánjáró 3200 utasának a kálváriája, jelentette a BBC. A papíron luxuskörülményeket biztosító hajó vasárnap óta hánykódott a tengeren, amikor egy tűz megbénította a motorját és az áramellátást. Azóta a hajó utasai leginkább nomádnak nevezhető körülmények között, vizeletben ázó szőnyegeken és a falakról csöpögő szennyvízben vészelték át a pénteki kikötésig tartó időt.

Áram hiányában a hajón megfelelően ellátni se tudták az utasokat, akik beszámolóik szerint hagymás kenyéren éltek. A gigantikus luxushajót végül vontatók húzták be az alabamai Mobile kikötőjébe, ahol ezelőtt még sosem kötött ki ekkora hajó.

Az út utolsó, a kikötőbe vezető 50 kilométeres csatornán át vezető szakaszát hat óra alatt tette meg a hajó. A kikötés után még négy órán át tartott, amíg az összes kifáradt utas el tudta hagyni a hajót. "Engedjenek le, engedjenek le" - kántálták eközben az utasok a BBC tudósítása szerint.

Az utasok humoros táblákkal próbálták oldani saját feszültségüket, az egyiken például a Lynyrd Skynyrd redneck rockbanda világhírű slágerére utalva csak annyi állt, "Sweet home Alabama". "A hajó úszik. Szennyvízben" - írták egy másikon.

"Már attól jól érzem magam, hogy szárazföldet látok és házakat. A legrémisztőbb az volt, hogy nem tudtuk, mikor érünk haza" - nyilatkozta a BBC-nek egy leszálló utas, Brittany Ferguson. Az utasokat most buszokkal szállítják a texasi Galvestone-ba, ahonnan a hajó indult, vagy New Orleansba, ahol a hajó tulajdonosa, a Carnival Corp 1500 hotelszobát foglalt.

A Carnival Corp nem először került be a hírekbe a hajóit ért szerencsétlenség miatt. Ők voltak a tulajdonosai a tavaly elsüllyedt Costa Concordiának. Az olasz partoknál bekövetkezett balesetben 32-en vesztették életüket, köztük egy magyar zenész is.

Ha mindez nem riasztaná el a Carnival Triumph pórul járt utasait, akkor kihasználhatják a teljes útiköltség visszatérítésén túl kárpótlásként felajánlott ötszáz dolláros kupont is, amit a Carnival Corp többi járatán válthatnak be. A cég amúgy tagadja, hogy a hajón embertelen körülmények lettek volna, bár azt elismerték, hogy a tűzön kívül alapvető mechanikai problémák is voltak a hajóval. Baj volt az elektromos hálózattal is, de ezt a cég szóvivője, Vance Gulliksen szerint február 2-ig, azaz a hajó indulása előtt megjavították. Az amerikai Közlekedésbiztonsági Felügyelet mindenesetre vizsgálatot kezdett.