no

Betemetik P. Lászlót a hazugságai

2013.02.18. 19:44
A Bándy Kata meggyilkolása miatt indult büntetőper első tárgyalási napjának központi kérdése a vádlott, P. László szavahihetősége volt. Csak a gyilkos tudhatja pontosan, hogyan halt meg a pécsi rendőrségi pszichológus, P. László viszont ahány kihallgatása volt, annyiféleképpen mesélte el a történteket. A legutolsó verziója szerint ismerte a lányt, sőt szexuális kapcsolatuk is volt, és azért ölte meg, mert felbőszítette, hogy Bándy nem vállalja fel őt mások előtt. Csakhogy több mint tíz tanút hallgatott meg hétfőn a bíróság, és mindenki kizártnak tartotta, hogy ez igaz lenne. Bizonyítéka pedig P. Lászlónak nincs.

A bírónak tisztelettudóan előre köszönt a kéz-és lábbilincset viselő P. László, amikor a maszkos kommandósok bekísérték a Pécsi Törvényszék kettes számú tárgyalótermébe hétfő reggel. A tárgyalás idejére a kézbilincset a bíró szavára levették róla. Megengedte, hogy fotózzák, kamerázzák. A Bándy-gyilkosság vádlottjának volt alkalma arra, hogy kiismerje a szokásokat az igazságszolgáltatási rendszerben, 16 éves kora óta összesen hat és fél évet töltött börtönben, tizenegyszer ítélték el.


Most aljas indokból elkövetett emberöléssel és kifosztással vádolják. Szexuális erőszak külön nincs a vádpontok között, de az ügyész által ismertetett vádirat szerint P. László megerőszakolta az áldozatát. Eddig  a nyomozó hatóságok erről hivatalosan nem adtak információt. Ha az áldozat családjának akarata érvényesült volna, ez most sem került volna nyilvánosságra.

Az összeesküvéselméletek vége

Bándy Kata édesanyja meghatalmazott egy ügyvédet, aki zárt tárgyalást kért. Erkölcsi okra hivatkozott, az elhunyt emlékének tiszta megőrzésére, emberi méltóságára, a hozzátartozók kegyeleti jogára. A bíró, Antal Gábor hosszasan magyarázta a tárgyalás elején, miért döntött úgy, hogy elutasítja a kérést. Hivatkozott a nyomozást kísérő találgatásokra, és azzal érvelt, hogy az igazságszolgáltatásba vetett társadalmi hit sérelmével járhatna a nyilvánosság kizárása, a közérdek ebben az esetben felülírja a magánérdeket. Azt azért így is elrendelte, hogy amikor nemi jellegű témáról van szó, nem szabad kamerázni.

A vádirat szerint Bándy Kata és gyilkosa a lány lakása előtt találkozott július 8-án hajnalban, amikor Bándy Kata hazafelé tartott barátnője születésnapi bulijából. Amikor a pszichológus meglátta a férfit, elindult, le akarta rázni, támadója viszont a nyomába szegődött, szorosan követte, a vállát is átkarolta, és a Napsugár játszótérre kényszerítette, így szól az ügyészség verziója. A vád szerint itt, a játszótéren erőszakoskodni kezdett vele P. László, és a lánynak sikerült ugyan megszöknie, de a támadó a Délibáb utcánál utolérte, megerőszakolta, és hogy megtörje az ellenállását, a táskája szíjával fojtogatni kezdte.

Cigarettát vett az áldozat pénzéből

Amikor a férfi észrevette, hogy az ellenállás gyengült, abbahagyta, amit csinált, elvette áldozata pénztárcáját és telefonját, a sim-kártyát és az iratokat eldobta, a telefont és a pénzt, tizenegynéhány ezer forintot megtartotta, egy doboz cigarettát rögtön vett is belőle a közeli benzinkúton, állítja az ügyészség. A vádirat bizonyítékként dns-egyezésre hivatkozott.

P. László a hétfői tárgyaláson nem akart új vallomást tenni, csak annyit mondott: részben ismeri el a bűnösségét, csak az emberölést. A bíró kérdéseire nagyon halkan, motyogva válaszolgatott, de kerek, egész, összetett mondatokban, sokkal választékosabban, mint ahogy csupán kilenc osztálynyi végzettsége alapján várható lett volna.

Semmi sem állandó

A férfi rengeteg hazudott a rendőröknek, ez derült ki abból, ahogy a bíró egymás után ismertette a korábbi vallomásait. P. Lászlót összesen nyolcszor hallgatták ki. Az egyes alkalmakkor nemcsak az olyan alapvető dolgokban állított gyökeresen különböző dolgokat, mint hogy ismerte-e az áldozatot, vagy sem, hanem gyakorlatilag nem volt olyan részletkérdés, amiben ne hazudott volna valamelyik vallomásában. Hazudott például arról, hogy az áldozata viselt-e alsóneműt. Egy ideig azt hajtogatta, hogy nem, de bizonyítékot találtak rá a nyomozók, hogy igen, és ezután már ő is elismerte. Különféle dolgokat állított, tehát valamikor biztosan hazudott arról, hogy milyen drogot fogyasztott a gyilkosság előtt, a fojtogatáshoz a kezét vagy a táska szíját használta-e, de még arról is, hogy mikor érkezett Pécsre.

A legelső történet, amelyet P. László az elfogása napján, július 15-én előadott a rendőröknek, még arról szólt, hogy meglátta a számára ismeretlen lányt az utcán, megszólította, beszélgettek, a lány önként vele ment a játszótérre, hagyta magát megcsókolni, de egy bizonyos pontnál megállt, nem akart továbbmenni, ő pedig ekkor kezdett erőszakoskodni vele. Két nappal később már azt mondta a nyomozóknak, hogy amikor megszólította a lányt, nincs-e kedve beszélgetni, Bándy Kata azt válaszolta: nincs. Ebben, a július 17-i vallomásában az volt, hogy „bekattant”, a játszótérre kényszerítette a lányt, aki mielőtt megtámadta volna,„normális hangnemben kérdezte, hogy miért csinálom ezt vele, miért nem megyek haza a barátnőmhöz”.

A nyolcadik verzió

Azt a verziót, amit most igazságként próbál elhitetni a bírósággal, október 4-én mondta el először P. László a rendőröknek, bár elmeszakértőknek korábban is mondott már valami effélét. Ebben a történetben, amelyet a hétfőn meghallgatott tanúk mind képtelenségnek tartottak, az áldozat egy kacér, könnyű nő, a vádlott pedig igyekvő udvarló, akit elkeserített, hogy a választottja szégyenli őt.

Eszerint a vallomás szerint június végén egy parkban találkozott először a Kelebiáról nemrég Pécsre érkezett P. László Bándy Katával. Beszélgettek egy keveset, de a lány nem volt hajlandó elárulni, hogy hívják, csak a keresztnevét, és elérhetőséget sem adott. A véletlen azonban úgy hozta, hogy a következő napokban újra és újra összefutottak, még többet beszélgettek, és a lány végül beleegyezett egy előre megbeszélt randevúba, állítja most a vádlott. P. László legutóbbi vallomása szexuális kapcsolat is lett közöttük, egy játszótéri padon szeretkeztek, de mindig csak sötétben, eldugott helyeken találkoztak, senki nem látta őket együtt.

Veled biztos nem állt szóba

P. szerint az utolsó estén ivott, drogozott, és sokáig hiába várt a lányra, amikor a lakásánál végre találkoztak. A vádlott még egy olyan részlettel is előállt, hogy a lány bement a lakásba cipőt váltani, mert fájt a sarka. P. története szerint ő maga  feszült volt, számon kérte a lányt, hogy miért mindig csak este találkozik vele, talán szégyenli-e őt azért, mert tetovált, börtönviselt vagy cigány. „Miért engedte, hogy elmélyüljenek bennem az érzelmek iránta?”- állítólag ez járt a fejében, amikor fojtogatni kezdte.

A vádlottnak arra is volt válasza, miért nem rögtön ezzel a sztorival állt elő. Azt mondta: amikor elfogták, próbálta mondani a rendőröknek, de nem hittek neki. „Büdös cigány, veled biztosan nem állt szóba a Kati” - P. szerint ezt üvöltötték neki a rendőrök.

Nem is volt az országban

A bíróság hétfőn tizennégy tanút hallgatott meg. Nem volt köztük egy sem, aki bármelyik Bándy Katára vonatkozó részletét megerősítette, vagy akár csak valószínűsítette volna ennek a vallomásnak. A P-féle történetet aláásó részletből viszont sok volt. Az egyik legfontosabb, hogy az állítólagos ismeretség két hetéből Bándy Kata közel egy hetet külföldön töltött, Hollandiában, az egyik barátnőjénél. Kiderült az is, hogy Bándy Kata nem váltott cipőt aznap este, végig ugyanaz a saru volt rajta, amelyben végül megtalálták.

A tanúk többsége Bándy Kata barátnője, rokona vagy kollégája volt. A hozzá közel álló tanúk nagyon hasonlóan írták le a személyiségét, illetve azt a lelkiállapotot, amelyben a halála előtti hetekben volt. Májusban szakított a vőlegényével, és a kapcsolat befejezése nagyon megviselte a barátai szerint. Többeknek kijelentette, hogy nem áll készen, nem nyitott egy új kapcsolatra. Több barátnője is kizártnak, képtelenségnek nevezte, hogy ne mesélt volna nekik arról, ha új férfi jelent  volna meg az életében. Bándy Katát a barátai zárkózott, szégyenlős, konzervatív lánynak írták le, akinek nem voltak kalandjai, és nehezen fogadott embereket a bizalmába.

A bíróság meghallgatta tanúként a volt vőlegényt is, akit láthatóan nagyon felkavartak P. László állításai. „Kegyeletsértőnek tartom azt, amit P. László itt elővezetett” - mondta.

Kizárt, hogy eltitkolt volna egy új nőt

Nemcsak a Bándy Katához kötődő tanúk mentek szembe P. László szavaival, hanem az ő saját hozzátartozói is. Az édesanyja csókot dobott felé, amikor belépett a tárgyalóterembe, és hangoztatni próbálta, hogy kételkedik a bűnösségében, mégsem tudott semmi olyat mondani, ami P. László történetét erősítette volna. Például neki sem újságolta el a fia, hogy megismerkedett egy pszichológusnővel. Még határozottabban fogalmazott a vádlott unokatestvére, akivel együtt utaztak nyáron Pécsre. „Kizárt, hogy előttem eltitkolt volna egy új nőt” - mondta. Azt is elmesélte még, hogy P. „a csajait le szokta fotózni”. Bándy Katáról viszont egyetlen képe sem volt a vádlottnak.

Egy kevésbé jelentősnek tűnő részletben is meghazudtolni látszottak a tanúk P. László szavait. A vádlott vallomása szerint a drog mellett két liter vörösbort is megivott a gyilkosság estéjén. Azonban mind az unokatestvére, mind a volt élettársa nagyon határozottan állította, hogy P. nem szereti az alkoholt, szinte soha nem iszik.

A hétfői tárgyaláson egyetlen olyan tanú sem volt, aki ne kérte volna, hogy neve, kiléte maradjon titokban. A büntetőper kedden újabb tanúkkal folytatódik a Pécsi Törvényszéken, szerdán pedig szakértők meghallgatását tervezik.