Maradtak nézetkülönbségek

2013.02.19. 13:48

Bár Ivan Gašparovič a nemzeti kisebbségek jogainak tiszteletben tartásáról és érvényesülésük segítéséről beszélt találkozójuk után, Áder János szerint "a legfontosabb vitás kérdésekben a nézetkülönbségek megmaradtak". A magyar és a szlovák államfő kedden tárgyalt Budapesten. A találkozó után közös, de eltérő hangvételű sajtónyilatkozatokat tettek.

Áder szerint a megmaradó nézetkülönbségek ellenére "fontos lépést tettek azért, hogy ezek hamarosan a múlt részévé váljanak". A tiszteletről Áder is beszélt, szerinte a nyitott kérdéseket kéne a kölcsönös tisztelet elve alapján megvitatni.

Gašparovič arról beszélt, hogy a kisebbségek gazdagítják az országokat, de ő is megemlítette, hogy a két ország "más alapokból indul ki" a kisebbségi jogok ügyében. Szerinte a magyaroknak és a szlovákoknak még jobban meg kell ismerniük egymást, erre "Szlovákia legészakibb megyéjétől Magyarország legdélibb területeiig" meg kell találni a lehetőségeket.

"A jelenlegi helyzetben, amikor mindkét ország a válság következményeivel küszködik, fontos a nyílt, őszinte párbeszéd" - mondta. Áder a válság kapcsán a magyar-szlovák kereskedelmi forgalom dinamikus növekedését emelte ki, mint a két ország közti együttműködés egyik sikeres példáját.