A fideszes jelölt lehet a szabadtéri játékok vezetője

2013.02.20. 19:52 Módosítva: 2013.02.20. 19:52

Két pályázót, Herczegh Tamást és Kelemen Csabát is javasolja a Szegedi Szabadtéri Játékok vezetésére a városi önkormányzat kulturális bizottsága. Haág Zalán, a testület KDNP-s elnöke elmondta, hogy a bizottság első helyen Herczeg Tamást, a szabadtéri játékok korábbi igazgatóhelyettesét javasolta, őt heten támogatták. A második helyen javasolt Kelemen Csaba kinevezése mellett hatan voksoltak.

Vallásgyalázás volt az indok

Érdekesség, hogy az előző igazgató, Bátyai Edina leváltását előterjesztő fideszes képviselő már decemberben mint a fesztivál leendő igazgatóját mutatta be a kulturális bizottság ülésén Kelemen Csaba egri színészt.

Haág Zalán (KDNP), a közgyűlés kulturális bizottságának elnökea leváltás okaként egy kiállításon látható művet említett, amelyen 12 stilizált fekália volt egy asztalon. A kiállítást a Bátyai Edit igazgatásában lévő Reökben rendezték. A KDNP-s úgy fogalmazott: "A többség értelmezésében Leonardo da Vinci Az utolsó vacsora című remekművét gúnyolták ki azzal, hogy egy asztalra tizenkét tányérnyi fekáliát raktak egy levágott kéz társaságában".

Haág később cáfolta, hogy a vallásgyalázás miatt távolították el az igazgatót, akinek egy év múlva amúgy lejárt volna a szerződése.

Botka László polgármester élt az önkormányzati törvényben adott jogkörével, és nem írta alá a határozatot. Ezért kellett ismét tárgyalni az ügyet a rendkívüli közgyűlésenm ahol a jobbikos és fideszes képviselők összefogásával távolították el az igazgatót.

Pénteken döntenek

A Szegedi Szabadtéri Játékokat Herczeg Tamás Harangozó Gyula Kossuth-díjas táncművésszel együtt irányítaná. A poszt várományosaként korábban már emlegetett Kelemen Csaba egri színművészt pedig Sasvári Sándor színész, énekes segítené. Rajtuk kívül pályázott még a vezetői posztra Orbán Zoltán szegedi születésű újságíró, valamint Koltay Gábor Balázs Béla-díjas filmrendező, aki azonban később visszavonta pályázatát.    A javaslatról a tervek szerint pénteken dönt a szegedi közgyűlés.