A tanítóképző leválik a miskolci egyetemről

2013.02.20. 18:00 Módosítva: 2013.02.20. 18:01
A miskolci egyetem fele annyi pénzt kap, mint 2008-ban. Megpróbálják elkerülni az elbocsátásokat.

Folyamatosan csökken a Miskolci Egyetem fenntartói finanszírozása az elmúlt években. Az elvonások mértéke elkerülhetetlenné tesz racionalizáló intézkedéseket, írja az egyetem sajtóközleménye szerdán.

A működésre felhasználható állami támogatás a 2008-as összegnek nominálisan mindössze 47,2 százaléka, azaz 6,922 milliárd forintról mostanra 3,264 milliárdra csökkent. Ezért az egyetemről leválik a tanárképző főiskola: a Comenius Főiskolai Karának vezetése kedden úgy döntött, hogy leválik a Miskolci Egyetemről, és az egri Eszterházy Károly Főiskolához való csatlakozást tervezi. 
Egyes tevékenységek a jövőben piaci működésre állnak át, írja a közlemény.  Az intézkedés az Idegennyelvi Oktatási Központot és a Felnőttképzési és Regionális Központot érinti.

A racionalizálás jegyében a kari, tanszéki könyvtárak a központi könyvtárhoz tartoznak a jövőben, amelynek kapacitása, nyitva tartási ideje és működési köre is átalakul.


Az Egészségügyi Kar működési helye a tanév végétől átkerül az Egyetemvárosba. Megvizsgálják az alaptudományi státuszú, kari intézetek létrehozásának lehetőségét is, valamint a tanulmányi szervezet átalakítását.