Nyugdíjas oktatókat küld el az ELTE BTK

2013.02.22. 22:05 Módosítva: 2013.02.23. 13:55

Több tucatnyi oktatót érintő elbocsátási hullám kezdődött meg pénteken az ELTE Bölcsészettudományi Karán - tudta meg a hvg.hu.

A lap úgy tudja, a pénteken kezdődött és körülbelül kedden befejeződő elbocsátási hullám több tucatnyi, akár félszáz oktatót is érinthet. A kar megválik nyugdíjas korú oktatói egy részétől is, de a lap tud olyan, nem nyugdíjas korú oktatóról, akit "arra szólított fel a kari vezetés, hogy kezdeményezze saját fizetés nélküli szabadságát március elsejétől az év utolsó napjáig."

A hvg.hu cikkére reagálva az ELTE BTK dékánja, Dezső Tamás szombaton közölte, hogy huszonkét oktatójuktól válnak meg az egyetemi költségvetési megszorítások miatt. Március elsejétől 22 nyugdíjas korú, 62, illetve 65 év fölötti kollégákat küldenek el. További tíz, félállásban dolgozó oktatójukat pedig arra kérik, hogy igényeljenek fizetés nélküli szabadságot az év végéig.

Az egyetem belső szabályozása értelmében azok az docensek, akik betöltötték a 62. életévüket, 65 éves korukig dolgozhatnak, úgy, hogy a rektor évenként engedélyezi a foglalkoztatásukat. A professzorok pedig 70 éves korukig maradhatnak - tette hozzá a dékán.     Kitért arra is, hogy a karon jelenleg több mit 550 oktató dolgozik. A takarékossági intézkedések miatt már tavaly sem töltötték be a megüresedett helyeket.