Ki a vörös gatyás belső ellensége Orbánnak?

2013.02.26. 15:35
Üzletemberekre gyanakszik a legtöbb fideszes, szerintük rájuk gondolhatott Orbán Viktor, amikor évértékelő beszédében azt mondta, hogy a Fidesz közelében olyan képmutató emberek is találhatóak, akik korábban az MSZP-t támogatták. Azt senki sem tudja pontosan, hogy miért pont most célozgatott a belső ellenség egy újabb csoportjára a miniszterelnök, de hogy kire gondolt, arra mindenkinek van egy elképzelése.

"És bár a visszaélésekben jeleskedők falkáit is naponta elverjük az ablakunk alól, még mindig vannak olyanok, akik vörös alsóneműjüket narancssárgára cserélték, és úgy viselik gondosan, hogy az kilátszódjon a nadrág alól. Az ellenük folytatott küzdelem még hosszú ideig ad majd munkát nekünk." - fogalmazott pénteki évértékelő beszédében Orbán Viktor kormányfő.

Ezzel arra utalhatott, hogy a Fidesz közelében mostanában olyanok is megjelentek, akik korábban az MSZP-t támogatták. Orbán pontosabban később sem volt hajlandó körülírni a csoportot. Az erős, de homályos utalásról hétfőn a Hír Tévében is faggatták, némi vonakodás után újabb rejtvénnyel válaszolt: “Mindig voltak olyanok, akik megpróbáltak kígyóbőrt cserélni, amikor kormány és kurzusváltás volt. Igyekszünk a visszaéléseket visszaszorítani.”

Az Index megkérdezte a kormányfő sajtófőnökét, hogy Orbán pontosan kikre gondolt, de tőle sem sikerült konkrétabb választ kicsikarni. Havasi Bertalan azt írta: "Orbán Viktor az évértékelőjében is utalt arra, hogy a magyarok nem szeretik a szájbarágós beszédet. Véleménye szerint egy beszédnek nemcsak a megírásához, de a megértéséhez is kell némi fantázia, és ennek gyakorlásától semmiképp nem szeretnénk megfosztani az Index szerkesztőségét sem".

Kevesen voltunk, de sokan maradtunk

Mivel a sajtófőnök válaszából részletek nem derültek ki, így több kormánypárti képviselőt is faggatunk, szerintük kik húzhatták ki a gyufát Orbánnál. A válaszokból az derül ki, hogy a pártban sem sikerült egyértelműen megfejteni a miniszterelnöki utalást. A helyzet úgy fest, hogy akár az is elképzelhető, hogy a beszédfordulat csak tetszetős volt, és pusztán ezért, nem konkrét üzenetként hangzott el.

Egy kormányzati pozíciót is betöltő fideszes képviselő szerint Orbán csupán a jobboldali emberekkel akart összekacsintani, azokkal, akik mindig kitartottak a Fidesz mellett, illetve rendszeresen részt vesznek a kormányfő évértékelő beszédein is. A politikus szerint a beszéd közönsége különbséget tud tenni azok között, akik több kormányzati ciklus óta a Fideszben dolgoznak, illetve azok között, akik csak a 2010-es választási győzelem után csatlakoztak a párthoz.

A politikus szerint a Fidesz korábbi győzelme után is megfigyelhető volt egy hasonló folyamat. Az 1998-as választási győzelem után hasonló okok miatt terjedt el az a mondás a Fideszben, hogy "kevesen voltunk, de sokan maradtunk". A képviselő szerint ez a jelenség nem pártfüggő, hasonló tapasztalatokról valószínűleg az MSZP is be tudna számolni. A politikus arra nem tudott válaszolni, hogy Orbán miért most dobta be ezt a témát.

Demján, Csányi?

A Fidesz országgyűlési képviselőinek többsége viszont arra gyanakszik, hogy a kormányfő üzletembereket, vállalkozókat, érdekképviseleti vezetőket írhatott körbe. Sokan konkrét neveket is tudtak. Egyikük úgy fogalmazott: vannak olyan magyar üzletemberek, akik mindig az aktuális kormányhoz hűek. A politikus példaként Demján Sándor vállalkozót, a Trigránit vezetőjét említette. Indoklása szerint 2005-ben a Művészetek Palotája megnyitóján például Demján többek között Gyurcsány Ferenc korábbi kormányfővel együtt veszt részt. Tavaly júliusban pedig Orbán konzultációsorozatának a része volt a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének meglátogatása, ahol Demjánnal találkozott.

Többek szerint a leírás akár Csányi Sándorra, az OTP Bank vezetőjére is ráillene, bár róla közismert, hogy soha nem kötelezte el teljesen magát egyetlen kurzus mellett sem, és még ha jóban is volt az aktuális kormánnyal, mindig igyekezett az ellenzékével is kapcsolatban maradni. Csányi 2010 után a Fidesszel is törkedett a megegyezésre, de annak ellenére, hogy a focipályán gyakran mutatkozik Orbánnal, a pártban sosem tudták, hogy épp milyen az aktuális viszony kettejük között. Volt aki emlékezetett rá, hogy Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár tavaly épp róla mondhatta: arról kellene inkább beszélni, hogy "polipszerűen hogyan hálózza be az országot egy magyarnak tűnő nagybank, és annak vezetője milyen hatást gyakorol a magyar társadalomra, a magyar politikára".

Fideszes középvezetők

A rejtélyes kijelentések megfejtését egyes képviselők viszont a Fidesz és a kormány azon középvezetőiben látta, akik a kampány idején még nem dolgoztak a pártban. Szerintük nem valószínű, hogy Orbán vezető pozíciót betöltő kormányzati politikusra célzott volna, őket ugyanis maga a kormányfő választotta a posztokra, így ezzel önmagát is minősítette volna. Amikor a mondatot Orbán kimondta, a kamera Martonyi János külügyminiszterre váltott, de ez lehetett véletlen is. Martonyi korábban tagja volt az MSZMP-nek.

Martonyi János és Orbán Viktor a februári évértékelő beszéd előtt
Martonyi János és Orbán Viktor a februári évértékelő beszéd előtt
Fotó: Miniszterelnökség / Facebook.com

Nem tartották valószínűnek a képviselők azt sem, hogy Orbán Pozsgay Imrét írta volna körül. Pozsgay a rendszerváltás előtt az MSZMP szűkebb döntéshozó testületének, a Politikai Bizottságnak a tagja volt, ugyancsak tagja volt annak a hatfős testületnek is, akiket Orbán 2010-ben kért fel, hogy dolgozzák ki az új alkotmány koncepcióját. Egy kormányzati tisztviselő szerint Pozsgay nem tölt e fontosabb pozíciót, így a szava sem számít túlzottan.

A Fideszben egyébként korábban több olyan politikus is magas tisztséget töltött be, aki az MSZMP vagy a KISZ tagja volt, de ezek az életrajzi elemek általában nem jelentettek akadályt a karrierjükben, és legfeljebb a bizalom megingása után kerülhettek elő negatívumként.