Térdig fognak gázolni a fekáliában

2013.02.27. 16:47
Annyira tönkre ment a Pélyt és Tarnaszentmiklóst Hevessel összekötő út a tiszai vésztározó építése miatt, hogy azt novemberben le kellett zárni. A három település kétszáz lakója szerdán Budapesten tüntetett. Pély polgármestere szerint a szennyvízelvezetés is probléma, a tározó miatt fekália öntheti el faluját.

A Hanyi-Tiszasülyi víztározó megépítése óta uralkodó lehetetlen állapotok ellen tüntetett Heves, Pély és Tarnaszentmiklós kétszáz polgára Budapesten, a vízügyi főigazgatóság és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium épületénél.

A három települést összekötő út olyan mértékben károsodott az építkezés miatt, hogy novemberben lezárta a közútkezelő. A vésztározó építése idején naponta 150-200 megpakolt teherautó hajtott át a szakaszon, amit nem bírt az amúgy is gyenge pálya.

Ugyan a Magyar Közút időközben megállapodott arról a tározót kivitelező A-HÍD Zrt.-vel, hogy a társaság a két fél által közösen kijelölt szakaszokon javításokat végez, ám ez a tiltakozók szerint csupán tűzoltómunka. Úgy vélik, hogy a teljes húsz kilométeres szakaszt fel kell újítani. Ez számításaik szerint 1,7 milliárd forintba kerülne.

Ari Norman, Pély független polgármestere arról is beszélt, hogy egyelőre semmi sem valósult meg az árvízvédelmi Vásárhelyi-tervhez kapcsolódó infrastrukturális és fejlesztési beruházásokból. Azt is nehezményezte, hogy az eddig hét kilométerre lévő Tisza víze a tározóval négyszáz méterre került a falutól, pedig már eddig is nagy gondot okozott a talajvíz. Ezért szerinte szenyvízelvezető rendszert is ki kéne építeni, különben "térdig fognak gázolni a fekáliában".