12 milliárdért vittek el hulladékot a gyárból

2013.03.03. 08:43

Befejeződött a szennyező anyagok elszállítása az egykori simontornyai bőrgyár területéről, amelynek során mintegy 12 milliárd forintos ráfordítással 260 ezer tonna hulladékot vittek el - közölte a kivitelező Simontornya 2009 Konzorcium az MTI-vel. A 2009-ben kezdett munkát a volt bőrgyár 35 hektáros területén végezték el, az elszállított hulladék 40 százaléka, több mint 100 ezer tonna a bőrgyártás során elszennyeződött talaj volt.

Az Országos Környezeti Kármentesítési Program forrásaiból végzett projekt keretében elbontották a bőrgyár nagycsarnokát, a pakuratárolókat és a szennyvízátemelő épületet, az alattuk lévő szennyezett talajt pedig sárbogárdi és ozorai bányákból származó földre cserélték. A hulladékok között legjelentősebb mennyiségben krómtartalmú szennyvíziszap és nyersbőrhulladék volt.

A konzorcium közlése szerint a hulladékok elszállítása után helyreállítják a gyár területét, és folytatják a 2012 tavaszán elkezdett talajvíz-tisztítási programot.

A Simontornyán alkalmazott eljárással a fehérjetartalmú sókat, meszes, kénes, krómtartalmú cserzőanyagokat, oldószereket és pakurát, egyéb toxikus fémeket távolítják el a talajvízből.

Ismertetésük szerint a kármentesítési terület határán, a felszín alatt gátakat építettek, és 10 kútból termelik ki a talajvizet, amit vezetékeken egy központi víztisztítóba szállítanak, majd a víz tisztítás után szikkasztórendszeren keresztül visszakerül a talajba.

A víztisztító rendszert 2014 közepéig üzemeltetik - közölte a konzorcium.