Spontán vonulás kezdődött az alkotmánymódosítás elleni tüntetés után

2013.03.09. 17:18 Módosítva: 2013.03.09. 18:52

Ezer ember nem ment haza az alkotmánymódosítás ellen szervezett tüntetés után. Az Alkotmány utcából a tömeg a képviselői irodaházhoz vonult, ahol jelentős rendőri készültséggel találkozott. A képviselői irodaház előtt a tüntetők felolvasták a Fidesz 1989-es programját, azokat a dokumentumokat, amelyeket a napokban a párt székházának kukáiban találtak.

Ahogy arról beszámoltunk, nyolcezer tüntető gyűlt össze szombat délután az Alkotmány utcában, hogy az alaptörvény tervezett negyedik módosítása ellen tiltakozzanak. Az EU és az Egyesült Államok is által bírált módosítások ellen beszédet tartott Tamás Gáspár Miklós, és több civil szervezet, így a Helsinki bizottság és a Város Mindenkié képviselője.

Tudósítónk több olyan arcot vélt felfedezni, akiket a Fidesz székházának elfoglalásakor is láttunk.

A spontán vonuló menet a Margit hídon ment át Budára. 18 órakor a Bem rakparton jártak, ahonnan a Fő utcára kanyarodtak rá. A főleg fiatalokból álló tömeg azt skandálja: "Ne írd alá János, veled van a város." Amikor a tömeg egy templomhoz ért, ahol éppen mise zajlott, a résztvevők elhallgattak, és csak azt követően folytatták a szlogenek hangoztatását, hogy tisztes távolba kerültek a templomtól.

A menet célja az Alkotmánybíróság épülete volt. Ez a testület az, amely az aggályos rendelkezések ellen foglalt állást, amelyre válaszul a kormány most az alkotmányba emeli az eddig átmeneti rendelkezésekként kezelt részeket.

A menet környékén jelentős a készültség, kollégánk 120-150 rendőrt látott, de egyelőre nem akarnak beavatkozni. Egy kisebb incidens történt csak: a menetről tudósító HírTV stábjához odament pár diák, és az "Objektív hírközlést!"-szlogent skandálták nekik, mire pár rendőr, biztos ami zicher alapon, körbevette a tévéseket, de semmiféle fizikai konfrontációra nem került sor.

Az egyik szervező bejelentette, hogy hétfőn, ha a Parlament megszavazza az alktománymódosítást, a Sándor-palota elé szerveznek újabb demonstrációt, ahol majd felszólítják Áder János köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a módosítást. Ezt követően a demonstrációnak vége lett, mindenki ment haza.