no

Egyenként pfújolták a képviselőket a Parlamentnél

2013.03.11. 16:49 Módosítva: 2013.03.11. 19:54

Az alaptörvény-módosítás megszavazásának idején körülbelül kétszázan tüntettek hétfő délután az Alkotmány utca Parlamentre néző sarkán, jelentette tudósítónk. A demonstrációt a Szolidaritás, a Párbeszéd Magyarországért és a Demokratikus Koalíció hirdette meg.

Főként DK-s és szolidaritásos zászlókat lehetett látni. A téren körülbelül 20 rendőr volt. Az Alkotmány utca Parlament felé vezető sávját mintegy száz méteren lezárták.

A Szolidaritás részéről egy felszólaló azt mondta: a spontán demonstrációt ma délelőtt kezdték el szervezni. Utalt arra, hogy a rendőrök délelőtt középiskolás tüntetőket vittek el a Parlament elől. Szerinte a rendőrök parancsot teljesítettek, de korrektül jártak el, és nem a rendőrökkel van a baj, hanem a demokráciával.

Felszólalt egy délelőtt előállított középiskolás édesapja is. Ő azt mondta: rendkívül ellentmondásos érzései vannak, mert mégiscsak gyerekekről van szó, izgul értük, de egyben büszke is.

Kónya Péter, a Szolidaritás elnöke bejelentette: hamarosan megszavazzák a képviselők az alaptörvény negyedik módosítását, ezért arra kért mindenkit, hogy hangosan skandálják, hogy ne szavazzák meg. Mérsékelt sikerrel járt, felszólítására a tüntetők csak kétszer kiáltották el magukat.

Kónya bejelentette: ha a megszavazzák az alaptörvény-módosítást, ők is átvonulnak a Várba a Sándor-palotához. Amikor a Parlamentben megtörtént a szavazás, a tüntetésen egyenként felolvasták azoknak a képviselőknek a nevét, akik igent mondtak az alaptörvény negyedik kiegészítésére. A demonstrálók minden név elhangzása után pfújoltak.

A szavazás után a Parlamentből kiment a tüntetőkhöz Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországáért képviselője. Karácsony azt mondta: amit a kormánypárti képviselők megszavaztak, az az alkotmányosság felszámolásával egyenértékű. A politikus nem bízik abban, hogy Áder János államfő nem fogja aláírni a módosításokat, de azt mondta, 2014-ben "benyújtjuk a számlát". Beszélt arról a molinóról is, amelyet a nyolc PM-es képviselő mutatott fel ma a parlamenti ülésteremben, és amelyre azt írták a többi képviselőnek: "A néptől félj, ne Viktortól, ne szavazd meg!"

Karácsony Gergely is arra szólított fel mindenkit, hogy menjenek fel együtt a Várba, ezt egy idős asszony a tüntetők között úgy interpretálta, hogy "bevesszük a Várat".

A tüntetők ezután a Lánchídon át elindultak a Várba. A menetet rendőrök kísérték, akik a hídnál mindenkit a járdára tereltek. Itt több tüntetővel vita alakult ki, ők ugyanis a lezárt hídon az úttesten akartak átmenni. A Várba vezető úton véglegesedett a tüntetők új jelszava, amit folyamatosan hangosan ismételtek: "Az alkotmány nem játék, nem, nem, nem!"

Este nyolckor civil tüntetés kezdődik a Dísz téren az alaptörvény negyedik módosítása ellen. A tüntetők arra szólítják fel Áder János államfőt, hogy ne írja alá a módosítást.