Csávázószer volt a gersliben

2013.03.13. 11:41 Módosítva: 2013.03.13. 12:47

Több mint hét tonna gerslit vontak ki a forgalomból, mert a megengedettnél százszor több csávázószert (tritikonazolt) tartalmazott, közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A pirosas felületű hántolt árpát egy mórahalmi és egy újfehértói cég csomagolta. A laboratóriumban bevizsgált termékekből kimutatták a csávázószert. A hatóság kötelezte a cégeket arra, hogy hívják vissza a forgalomba hozott gerslit.

Az alapanyagot egy abonyi cég szállította, de az árpát – állításuk szerint tévedésből – vetőmagként vásárolták. Az újszászi hántolóüzemet azonnali hatállyal bezáratták, mert a cég tevékenységét nem jelentette be az illetékes hatóságnak, és az előállítás higiéniai körülményei sem feleltek meg az előírásoknak.

A cégek ellen hatósági eljárás indult. Több százezres lehet a bírság, a visszagyűjtött tételeket megsemmisítik. Az alapanyagot szállító vállalkozás ellen az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság rendőrségi feljelentést is tesz.

Mire jó a csávázás?

A vetőmagcsávázás az egyik leghatékonyabb növényvédelmi eljárás, melynek során rendkívül kis mennyiségű hatóanyag használatával védik a fejlődő növényeket. A csávázás vegyszeres vagy hőhatáson alapuló védekezés a vetőmag felületére tapadt vagy a belsejében levő kórokozók elpusztítására. A magvakat vetés előtt rovarölő és gombaölő szerekkel kezelik.