Tarolt a szélvihar az országban

2013.03.22. 15:43 Módosítva: 2013.03.22. 16:35
Káoszt nem hozott a pénteki időjárás, nem voltak hóviharok és így hóátfúvások sem, de a viharos szél komoly problémákat okozott az ország számos pontján. Pest megyében másfél nap alatt húszszor hívták a tűzoltókat házakra, utakra, sínekre dőlt fák miatt. Áramkimaradások vannak Szabolcsban, a Budapest-Záhony vasútvonalon késnek a vonatok.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerint a viharos erejű szél három megyében okozott áramkimaradást, és országosan csaknem százötven műszaki mentést hajtottak végre a katasztrófavédelem tűzoltóegységei pénteken.

Reklámtábla, hirdetőoszlop

Budapesten a Kerepesi úton egy óriás reklámtáblát szakított le a szél, az I. kerületi Csalogány utcában pedig egy hirdetőoszlop életveszélyesen megdőlt a széllökések hatására. Ahhoz, hogy ezt a veszélyt a tűzoltók elháríthassák, az igazgatóság speciális műszaki szállító járművének kellett a parkoló autókat áthelyezniük, hogy a daru hozzáférhessen a megdőlt oszlophoz.

Zala, Fejér, Csongrád, Vas és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is számos alkalommal riasztották a tűzoltókat kidőlt fák, megrongálódott épületek és egyéb viharkárok miatt. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Karcsán 560 fogyasztónál szünetel az áramszolgáltatás, Cigándon pedig 750 háztartásban aggregátorok biztosítják az áramot.

Délelőtt Hajdú-Bihar megyében is több településen voltak áramkimaradások. Kora délután az áramkimaradás még körülbelül ezerötszáz fogyasztót érintett Debrecenben, Hajdúdorogon, Hajdúnánáson, Nyíradonyban, Bihartordán és Fülöpön.

Jelenleg az ország tizenhárom megyéjében - Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém, Fejér, Zala, Somogy, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Pest - és Budapesten citromsárga, vagyis első fokú riasztások vannak érvényben a viharos szél és több helyen a hófúvás miatt is.

Erős szél, felázott talaj

A viharos erejű szél és a felázott talaj miatt Pest megye számos településén fák dőltek az utakra, illetve a háztetőkre és a kerítésekre. Az elmúlt másfél nap alatt közel húsz esetben kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak. A megye valamennyi kistérségében elsőfokú riasztás van érvényben, a széllökések óránkénti sebessége meghaladja a 80 kilométert.

Az utóbbi másfél napban a megyei katasztrófavédelem 55 tűzoltója dolgozott megállás nélkül az erős szél és a felázott talaj miatt kidőlt fák és ágak eltávolításán, a riasztások azóta folyamatosak.

A szóvivő közlése szerint Szentendrén, Tökölön, Dabason, Tárnokon, Csomádon és Páty határában az úttestre dőlt fák több esetben elektromos vezetéket és távközlési kábelt is leszakítottak. A tűzoltók motoros láncfűrésszel távolították el az akadályokat, mint ahogyan megszüntették a veszélyhelyzetet Taksony, Diósd, Martonvásár és Érd területén is. Ezeken a településeken háztetők, illetve kerítések rongálódtak meg a viharos szél következtében.

Gödöllőn péntek hajnalban a HÉV-sínekre is rádőlt egy fa, ami akadályozta a vasúti közlekedést, ezért a mentés idejére a Budapest felé vezető forgalmat leállították.

A rendőrségtől, a katasztrófavédelemtől és a honvédségtől is segítséget kap az E.ON Zrt. a viharos széllökések okozta áramellátási zavarok elhárításához Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A három szervezet munkatársai és a cég szakemberei együtt dolgoznak az áramszolgáltatás helyreállításán. A főhadnagy hozzátette, hogy az érintett településeken fokozott a rendőri jelenlét, a járőrök a közrend és közbiztonság fenntartása mellett segítik a bajba jutott embereket.

A délutáni órákban már 28 nyírségi településen 17 295 fogyasztói helyet érintett a viharos széllökések okozta üzemzavar. A viharos szél miatt szinte ugyanazokban a járásokban alakult ki áramszünet, mint egy héttel ezelőtt. A nyíregyházi, a kemecsei, az ibrányi, a nagykállói és a nyírbátori járásban, illetve kis részben a kisvárdai járásban keletkeztek áramellátási zavarok.

Hó is volt

Az éjjeli, a reggeli és a kora délelőtti órákban havazott is a térségben, de a hó azóta elolvadt. A megye nyírségi, valamint észak-szabolcsi részén jelenleg is 55-65 kilométer közötti erősségű szél fúj, s nem ritkák a 80-90 kilométeres széllökések. A viharos szél - a múlt hetihez hasonlóan - oszloptöréseket, oszlopdőléseket és vezetékszakadásokat is okozott a megyében.

A szélvihar miatt megsérült a vasúti felsővezeték Karcag és Püspökladány között. A vonatok csak egy vágányon, váltakozó irányban tudnak közlekedni emiatt késések vannak a Budapest-Szolnok-Záhony vasútvonalon. A MÁV szakemberei jelenleg is dolgoznak a hiba elhárításán.