131 ezres büntetés Szanyinak a beintésért

2013.03.25. 19:36

Havi bruttó 394 ezer forintos tiszteletdíjának harmadára büntette az Országgyűlés – a házelnök javaslatára – a szocialista Szanyi Tibort, amiért egy héttel ezelőtt, parlamenti interpellációja után középső ujját felfelé tartva beintett a Jobbik-frakciónak.

szanyibemutat-c128-p640-12fps.gif

Az országgyűlési törvény értelmében ez a legsúlyosabb lehetséges szankció a „kirívóan sértő kifejezést használó” képviselőkkel szemben.

A Ház először élt a büntetéskiszabás lehetőségével a jogszabály január 1-jei hatálybalépése óta.
Kövér László indítványát a pénzbírságról 267 igen szavazattal, 47 nem ellenében fogadták el a képviselők. A kormánypártok és a Jobbik képviselői igennel szavaztak, az MSZP politikusai és a függetlenek többsége nemmel.

A szocialista politikus a múlt héten cinikusnak, zavarosnak és önkényesnek nevezte Kövér László javaslatát az akkor még csak tervezett büntetésről. Akkor azt mondta: ezután is tiltakozni fog a rasszizmus ellen, ha kell szavakkal, ha kell "kézzel-lábbal". Szerinte az történt, hogy interpellációja közben jobbikos képviselők rasszista megjegyzéseket tettek, kézmozdulatával erre válaszolt.

A mai döntést a Facebookon így kommentálta Szanyi: „csemege jogászoknak és mindenkinek! Így működik a magyar parlament. Engem meg se hallgattak, viszont született egy elnöki indítvány! Joga van, és kész. A parlament pedig vita nélkül dönt. Ilyen egyszerű. ;)”