Mindjárt Budapestre ér a havazás

2013.03.25. 08:45 Módosítva: 2013.03.25. 14:18
Tolna megyében már komolyabb fennakadásokat okozott a havazás, Szlovéniába nem engedik be a kamionokat. Estétől lehetnek hófúvások.

A kezdeti hószállingózás, gyenge havazás után délnyugat felől intenzívebb havazás kezdődött Baranyában és Tolnában. Kora délután Budapesten is elkezdett szállingózni a hó, a következő órákban tovább erősödik a csapadékhullás, estére több centiméter friss hóréteg alakulhat ki. Az élénk északkeleti szelet az ország középső és keleti harmadán erős lökések kísérik.

A Magyar Közút hétfő déli összesítése szerint Vas és Zala megyében, Tapolca és Veszprém környékén, a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön esik vagy szállingózik a hó, intenzív havazást a Mecsekből jeleztek.

A fő- és mellékutak általában nedvesek Vas, Tolna és Baranya megyében,  Baja közelében azonban már latyakosak, hókásásak, havasak. Többnyire szélcsend van, de Szekszárd és Tamási környékén, valamint a Duna-Tisza közén helyenként közepes erősségű szél fúj, hóátfúvásos vagy járhatatlan útszakaszra nem kell számítani a közlekedőknek.

Tolna megyéből több balesetet jelentettek. Az M6-os autópálya 135-ös kilométerénél keresztbe fordult egy kamion, az 55-ös úton több autó árokba csúszott. A 65-ös úton Hőgyésznél is kamionok fordultak keresztbe a csúszós úton.

Az M7-es autópálya jól járható, Somogy megye útjai sónedvesek.

A szlovén hatóságok döntése alapján a kamionok nem léphetik át a határt Rédicsnél és Tornyiszentmiklósnál. Az autóforgalom továbbra is zavartalan.

Keleten, délkeleten vegyes halmazállapotú csapadék várható havas eső, eső formájában, de főként este akár ónos vagy fagyott eső sem zárható ki.

Éjfélig a Dunától nyugatra több mint 10 centiméternyi friss hó hullhat. A délnyugati határ közelében akár 15 centiméter körüli friss hó is leeshet, de a meteorológiai szolgálat szerint a hómennyiség becslése erősen bizonytalan.

Az estétől megerősödő északkeleti szél több helyen okozhat hófúvást. Magasabb hóbuckák kialakulására főként Baranya és Tolna megye térségében lehet számítani.