Zelma, Rajmund
-1 °C
5 °C
Index - In English In English Eng

Esztergomnak nincs költségvetése

2013.03.28. 19:03

Esztergom független polgármestere az általa korábban megvétózott költségvetés újratárgyalására kérte a helyi Fidesz-KDNP-frakciót a képviselő-testület csütörtöki ülésén, de mivel nem született kompromisszum, Tétényi Éva visszavonta előterjesztését, és közölte, hogy a törvények szerint az átmeneti időszakban ő gazdálkodik.

"Az új önkormányzati törvény megerősített polgármesteri lehetőségeivel élek. Amíg nem fogadnak el kompromisszumos megoldást, nincs aláírás, és a törvény szerint a 2012-es költségvetés keretein belül gazdálkodhatok. Ez egy joghézag, amit a törvényhozók nem vettek észre. Ha nem tetszik, jogilag támadják meg" - jelentette ki Tétényi Éva a kétórás, személyeskedő hangulatú ülés végén.

Súlyos jogi tévedés

Meggyes Tamás (Fidesz) volt polgármester kijelentette, hogy az "előterjesztés visszavonása súlyos jogi tévedés". A vétó után 15 napon belül kérhet újratárgyalást, "de ha a testület dönteni akar és ön nem engedi, akkor törvénysértésben van" - fordult Tétényi Évához. Néhányszor, mikrofonon kívül pedig azt mondta hangosan, hogy "elment az esze".

A jegyzőt helyettesítő Sarkantyú Adrián a fideszes képviselők kérdésére elmondta: a jogszabályok szerint, ha nincs döntés a költségvetésről, akkor nem is lehet végrehajtani, viszont a polgármester megilleti a visszavonás joga. "De itt a törvény véget ér, ami most történt, arról jogi állásfoglalást kell kérni" - tette hozzá a tisztviselő.

A polgármester korábban azért vétózta meg a költségvetést, mert a Fidesz-KDNP-frakció módosító indítványaival elfogadott tervezet szerinte súlyosan sérti az önkormányzat érdekeit, mivel több feladatra nulla forintot tervezett, és veszélyezteti a közigazgatást is azzal, hogy 24 embert építene le a polgármesteri hivatalból.

Tétényi-Fidesz összecsapás

Előzőleg a csütörtöki ülésen Tétényi Éva elmondta: nem fogadja el a hivatal létszámleépítését, de a költségvetést 87 millió forinttal csökkentették, valamint csökkentettek több, korábban túltervezett bevételi előirányzatot, a városüzemeltetési holdingtól viszont 122 millió forint bevételt szeretne a költségvetésbe felvenni.

Németh József (Fidesz-KDNP) képviselő rámutatott arra, hogy a polgármester mostani tervezete 660 millió forinttal több, mint amit megvétózott, tehát a városháza nem a frakció által megszavazott költségvetést készítette el. A képviselő kérte, hogy a polgármester az eredeti javaslatot tegye fel szavazásra.

Tétényi Éva e felszólalás után jelentette be, hogy az előterjesztés joga az övé, ezért visszavonja a javaslatot, és kompromisszum nélkül nem lesz költségvetés.
Steindl Balázs frakcióvezető figyelmeztette a polgármestert, hogy a törvények értelmében költségvetés híján a miniszternek mérlegelési lehetőség nélkül meg kell vonni Esztergomtól a normatív támogatást. Ezután, napirenden kívül heves vita robbant ki arról, hogy ki tehet a kialakult helyzetről.