Orbán várta a nem elfelejtett légiót

2013.03.28. 21:41

Az egész ország nevében mondott köszönetet Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön azoknak a magyar katonáknak, akik az afganisztáni Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) utolsó kontingensének tagjaiként érkeztek haza. A kormányfő a katonák fogadásán a budapesti Liszt Ferenc Repülőtér 1-es terminálján mondott köszöntőjében úgy fogalmazott, a fél évet távollévő katonák nem "elfelejtett légióként" szolgáltak, hiszen emberségből és segítőkészségből jelesre vizsgázva, feladatukat maradéktalanul elvégezve, nyomott hagytak a világban.

A miniszterelnök beszédében megemlékezett az Afganisztánban hősi halált halt katonákról is, akikre szerinte az ország külön is büszke lehet.

2006 októbere és 2013 márciusa között 13 váltásban, összesen több mint 2500 magyar katona teljesített szolgálatot az Afganisztán északi részén fekvő Baglán tartományban. A PRT utolsó váltásának 111 katonája szolgálatának 183 napja alatt több mint 660 feladatot hajtott végre a tartományban.

A hazatérő katonákat hathónapos szolgálat és mintegy hétórás repülőút után családtagjaik mellett Orbán Viktor miniszterelnök, Benkő Tibor vezérkari főnök, Kocsis Máté, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke, valamint több magas rangú tiszt, a kormány képviselői és diplomaták fogadták ünnepélyesen.

Hende Csaba honvédelmi miniszter az ünnepség után újságíróknak nyilatkozva elmondta: jelenleg 50 ország több mint 100 ezer katonája szolgál a NATO vezette afganisztáni nemzetközi erő (ISAF) kötelékében. A Magyar Honvédség a PRT-tevékenység befejezésével hét további afganisztáni NATO-feladatban folytatja tovább a munkát.