Nem múlik az árvízveszély a Tiszán

2013.03.29. 14:20

Átmenetileg javult az árvízi helyzet a Tiszán, az árhullám jelenleg Szolnok térségében tetőzik. A veszély ezzel nem szűnt meg, az elmúlt napok hóesése után kezdődött intenzív olvadás miatt a romániai vízügyi hatóság a folyó teljes erdélyi vízgyűjtőterületére árvízi riasztást adott ki.

A figyelmeztetés a Visó, az Iza, a Túr, a Kraszna, a Berettyó, valamint a Fekete-, a Fehér- és a Sebes-Körös vidékére érvényes. Itt jelentősen megnő a hegyekről lezúduló patakok vízhozama, és a folyók vízállása meghaladhatja a készenléti szintet.

Romániában a hét végére nagy mennyiségű csapadékot és jelentős felmelegedést jelez az Országos Meteorológiai Intézet, így a hegyeket borító hó gyorsan elolvadhat.

A magyar vízügy figyelmeztetése szerint a következő három napban várhatóan 27-37 milliméter csapadék hullik majd a Felső-Tisza vízgyűjtőjén. A Bodrogon és a Tiszán várható, hogy újra a készültségi szintek felé emelkednek a vízállások, a Bodrogon akár már a hét végén, a Tiszán csak a jövő hét elején várható készültség.

A Tisza magyar szakaszán 400 kilométer hosszú védvonalon védekeznek. A folyó Tiszaroffig apad, pénteken Szolnoknál tetőzik 715 centiméter körüli vízállással. A folyó középső szakaszán további fokozatos vízszint-emelkedéssel, hosszan elnyúló tetőzéssel kell számolni.

A Körösökön további lassú áradás figyelhető meg, ám helyenként napi fél métert is emelkedhet a vízszont. A belvízzel elöntött területek nagysága 500 hektárral 16300 hektárra nőtt a Közép-Tisza vidékén.