Koronavírus adatok

2022. jan. 28.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Adél
-3 °C
5 °C

Emmi: Mindenki időben kap tankönyvet

2013.03.30. 14:04

Április 5-ig meghosszabbította a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) a tankönyvrendelés határidejét - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szombaton. Az Index pénteken számolt be arról, hogy meg kellett hosszabbítani a rendelési határidőt, mert az elmúlt hetekben akadozva vagy egyáltalán nem működött a Kello informatikai rendszere.

Az Emmi közleményében hangsúlyozta: minden iskolába időben eljutnak a tankönyvek, és az új kerettanterveknek megfelelő kiadványok is elkészülnek a tanévkezdésre. A rendelési zavarokkal kapcsolatban a Kello arról tájékoztatta az Emmit, hogy a Könyvtárellátó információs rendszere nem omlott össze, de az egyidejű rendelésleadás miatt időnként lelassult.

A tankönyvellátás biztonsága érdekében azonban - a tantervi reform által nem érintett (kifutó) évfolyamokon - az eddigi március végi tankönyvrendelési határidőt április 5-ig meghosszabbították. Rendelésmódosításra június 15-ig, pótrendelésre pedig szeptember 5-ig lesz lehetőség - írta a tárca.

Tudatták azt is, hogy az új kerettantervekhez fejlesztett könyvek engedélyezése időben lezárul. A Nemzeti alaptanterv és az új kerettantervek felmenő rendszerű bevezetése által érintett évfolyamokon a rendelési határidő május 15-e.

Mint azt megírtuk, a tankönyvtörvény 2011 novemberében történt módosítása az idei évtől alapvetően megváltoztatta a tankönyvforgalmazás rendszerét. Míg korábban a terjesztést piaci alapon különböző vállalkozások végezték, ettől az évtől az országos tankönyvellátást teljes egészében az állami Könyvtárellátó Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft. végzi.

A 15-17 milliárd forintos tankönyvpiacon megütközést keltett, hogy a 4 ezer iskolával és 70 kiadóval való kapcsolattartást, az igények összegyűjtését és a könyvek kiszállítását egy olyan vállalkozásra bízták, amely addig alig vállalt szerepet a tankönyvterjesztésben. A céggel például tavaly mindössze négy iskola kötött erre szerződést. Többen kétségbe vonták, hogy a bonyolult logisztikai feladatot képes-e megoldani a cég, amely 350 millió forintot kapott az államtól fejlesztésekre.

A tárca szerint a változtatás célja, hogy a tankönyvbeszerzés átláthatóbbá váljon, csökkenjenek a szülők terhei, valamint hogy a költségvetési pénzek felhasználása hatékonyabb legyen. Felhívták a figyelmet arra, hogy a következő tanévben az első évfolyamra beiratkozott diákok ingyen kapják a tankönyveket, a kör pedig felmenő rendszerben évről évre bővül. Az állam a tankönyvtörvény alapján továbbra is fenntartja a rászorultsági alapú tankönyvtámogatást azokon az évfolyamokon, amelyekre az ingyenes ellátás még nem terjed ki - tette hozzá a minisztérium.  • Vennék
  • Hírek