Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

21 utat zárt el az árvíz

2013.04.01. 09:02 Módosítva: 2013-04-01 12:47:59
Az ár- és belvíz helyzet miatt 21 úton van jelenleg is teljes útzár az országban, a tűzoltókat majdnem százszor riasztották, főleg műszaki mentések miatt. Az Útinform hétfő reggeli összesítése alapján Vas megyében 15, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és Győr-Moson-Sopron megyében kettő-kettő, Fejér illetve Veszprém megyében pedig egy-egy úton nem lehet közlekedni az árvíz, illetve a belvíz miatt.

A legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültség van a Rába körmendi szakaszán, ahol a tetőzést a reggeli órákban várják a szakemberek. A Murán még emelkedik a vízállás, de már csökkenő ütemben, a vasárnap több mint két métert emelkedő Zala néhány lakótelket is elérve éjfél körül tetőzött Zalaegerszegen, az árhullám hétfő reggel érte el Zalabért. Zárva tartják Veszprém megyében a Vaszar-Pápa utat a Gerence áradása miatt, a Pápát Vaszarral összekötő úton mintegy 10 cenmiéter magasan áll a víz, a lezárásra késő délutánig kell számítani.

Nógrád megyében a kiáradt Ipoly folyó hét portát öntött el hétfőn hajnalban Ipolytarnócon. Bolyós Gáborné, a falu alpolgármestere szerint vasárnap már homokzsákokkal védték a Rákóczi és a Dankó úti házak bejáratait, a víz a házakba nem ment be, de az udvarokat, kerteket elöntötte, miután hajnali 3 órakor 406 centiméteren tetőzött az Ipoly. Az érintett hét családból öten nem akarták elhagyni otthonaikat. A kialakított befogadóhelyen most két család, négy felnőtt és hat gyerek tartózkodik, a többi károsult aláírta, hogy saját felelősségére marad a házában - tette hozzá.

Az elmúlt időszakban kialakult gyors lefolyású árvizek ellen jelenleg 1739 kilométeren védekeznek, az országos vízjelző szolgálat folyamatosan elemzi és értékeli a hidrometeorológiai előrejelzéseket, amelyek alapján a további védekezési munkák tervezhetők - mondta Hoffmann Imre, a Belügyminisztérium közigazgatási helyettes államtitkára hétfőn Jásztelken, a közúti hídnál tartott sajtótájékoztatóján. "Biztosíthatok mindenkit, hogy a szakszerű védekezéshez megvannak a feltételek, és ezt is tesszük" - mondta a helyettes államtitkár.

Vasárnap estétől hétfő reggelig országszerte összesen közel száz riasztást kaptak a katasztrófavédelem hivatásos tűzoltó egységei, ezeknek több mint fele műszaki mentés volt, néhány kivételtől eltekintve valamennyi az ár- és belvízi védekezéshez kapcsolódott.

A katasztrófavédelem szerint a magyarországi folyószakaszokon 1206 kilométeren első- (Bodrog, Ipoly, Kraszna, Tisza, Hármas-Körös, Rába, Takta, Zagyva és a Zala szakaszain), 130 kilométeren másod- (Hortobágy-Berettyó, Takta), illetve az Ipolyon 5 kilométer hosszúságban harmadfokú árvízvédelmi készültség volt vasárnap. Tíz megye harminchat településén árvízi, tizenhárom megye hatvankét településén belvízi védekezést folytattak.

Az elmúlt napokban esett nagy mennyiségű eső és a heteken keresztül több hullámban lehullott hó hirtelen olvadásának együttes hatása, valamint a talaj magas víztartalma miatt vasárnap óta jelentős gondokat okozott az ár- és a belvíz Zala megyében. A patakok és a folyók mindenütt kiléptek medrükből, a katasztrófavédelem és a helyi önkormányzatok önkéntesek bevonásával megfeszített munkával igyekeztek mérsékelni a gondokat.

A hétfő reggeli adatok szerint a Mura folyón Letenyénél még emelkedik ugyan a vízszint, de a növekedés üteme éjfél körül lelassult. A Murát tápláló zalai patakok felső szakaszán már szintén apad a víz, az alsó szakaszokon pedig tetőzéshez közeli a vízszint.

A Zala folyó - amelynek vízszintje vasárnap több mint két métert emelkedett - középső szakaszán is apadás indult meg, jelenleg az alsó szakaszok felé halad és nagyjából Zalabérnél van az árhullám teteje. Zalaegerszegnél éjfél körül tetőzött a folyó, a megyeszékhely Neszele városrészében a mélyebben fekvő lakótelkeken garázsokba folyt be a víz, az épületeket homokzsákokkal sikerült megvédeni.

A sárátfolyások miatt vasárnaptól hétfő reggelig le volt zárva a közlekedés elől a Lentikápolna és Bárszentmihályfa, valamint a Söjtör és Tófej közötti út, de az érintett települések más irányból megközelíthetőek maradtak.

Zala megyében a hivatásos tűzoltók vasárnap több mint 30 műszaki mentést hajtottak végre, négy embert a víz által körülzárt házaikból menekítettek ki. Árvízi, főként homokzsákos védekezésre 12 településen vagy településrészen volt szükség a helyi polgári védelmi parancsnok és polgármester vezetésével, s ennek eredményeként több száz lakóházat sikerült megvédeni az áradásoktól. Az áradások miatt 21 lakóépület szorult közvetlen védelemre.