Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ritka jelenség: lavina a Pilisben

2013.04.03. 15:07
Kisebb lavinák csúsztak le a Pilis meredekebb oldalain, jellemzően 50-100 métert tett meg a hótömeg.

Ritka természeti jelenség nyomait figyelhették meg a Pilisben kirándulók a Pilis-tető északkeleti oldalán. Lavinák csúsztak le a meredekebb oldalakon - számolt be az idokep.hu-nak Lenkei Péter természetvédelmi mérnök.

A megindult hótömeg jellemzően 50-100 méter utat tett meg, az egyszerre lecsúszott hómennyiség 2-5 m3 volt. Egymás mellett 5-6 lavinapálya volt megfigyelhető a Vaskapu-szurdokban. A lejtő meredeksége itt 35 fok körüli.

meteorita-lenkei.jpg-2013-04-03-13-15-43
Fotó: Időkép

A talajra a március 15-i hétvégén vagy korábban kb. 10 cm hóréteg rakódott le, mely megázott, majd az idő hidegebbre fordulásával kemény, fagyott alapot képzett. Erre hullott rá a húsvéti hétvégén jelentős mennyiségű friss hó, melyet utána megáztatott az eső. A fagyott alapon a meredek lejtőn a friss, nedves hó lavinaként megcsúszott, meg sem állt a völgy fenékéig. A koros bükkerdőben ritkán állnak a fák, így nem akadályozták a hótömeg lezúdulását - számolt be személyes élményeiről.