Több az intravénás drogos, kevesebb a steril tű

2013.04.03. 10:29
Jelentősen lecsökkent az ártalomcsökkentés során kiadott steril tűk száma, több lett viszont az intravénás droghasználó, írja a Drogriporter drogszakmai blog. A poszt szerzője, Sárosi Péter, a TASZ drogszakmai programjának vezetője egy szakmai egyeztetésre hivatkozva írta azt, hogy 2012-ben a korábbi évekhez képest jelentősen, 35 százalékkal csökkent a tűcsere-programokban kiadott tűk száma. A szakember ezt a kormányzati források elapadásával magyarázza, a kormány azonban nem akart reagálni ezekre az adatokra.

A Drogriporter a Nemzeti Drog Fókuszpont adataira hivatkozik, amely a tűcsereprogramokról is adatokat gyűjtő európai uniós drogmonitorozó intézményrendszer hazai szervezete. A cikk szerint a drogprevencióval foglalkozó szakembereknek és tűcsereprogramok szolgáltatóinak szervezett szakmai egyeztetésen a Nemzeti Drog Fókuszpont munkatársa a 2012-es adatgyűjtésről tartott előadást, amelyen a tűcsereprogramokkal kapcsolatban is elmondta a felmérés előzetes adatait.

Ezek szerint míg 2011-ben 648 ezer tűt adtak ki a programok keretein belül, 2012-ben már csak 420 ezret, vagyis 35 százalékkal kevesebbet. Horváth Gergely, a Nemzeti Drog Fókuszpont munkatársa azt Indexnek azt mondta, a Drogriporteren megjelentetett adatok nem tekinthetőek véglegesnek, a tűcsere-szolgáltatásokkal kapcsolatos adatokról az egyeztetés, elemzés ugyanis még folyamatban van.

HIV és Hepatitis-fertőzések csökkentésére

Az elsősorban állami és EU-s forrásokból támogatott tűcsereprogramoknak az a célja, hogy az injektáláshoz szükséges steril eszközöket - tűket, fecskendőket, filtereket, kanalakat és vizet –  ingyenesen elérhetővé tegyék az injekciós drogfogyasztók számára. A steril eszközök használatával ugyanis lecsökken a használók közötti közös és adott esetben fertőzött eszközhasználat, és ezzel együtt csökken a HIV és Hepatitis fertőzések kockázata. Ha viszont valóban jelentősen lecsökken a steril eszközök kiadása, akkor növekedhet az eszközök közös használatának aránya. Főként, hogy az intravénás droghasználók száma az utóbbi két évben elterjedt dizájner drogok injektálásával megnőtt.

Magyarország jelenleg a világ legkedvezőbb HIV/AIDS járványügyi helyzetű országai közé tartozik, még úgy is, hogy az újonnan regisztrált esetek száma az elmúlt években növekedett. A tűcsereprogramok hanyatlása így komoly népegészségügyi kockázatot jelenthet, például növelheti a HIV és Hepatitis járvány kialakulásának kockázatát. „A WHO ajánlásai szerint a tűcserék akkor képesek hatékonyan betölteni a HIV-megelőző szerepüket, ha egy kliensre minimum évi 100 fecskendő jut – Magyarországon ez a szám csupán 73 (tízzel kevesebb, mint két éve). Ez azt jelenti, hogy kijelenthetjük: a nemzetközi sztenderdek szerint a hazai tűcsere programok alacsony hatásfokkal működnek” – fogalmaz Sárosi Péter, aki a tűcsereprogramok hanyatlását az állami források csökkenésével magyarázza. A magyar helyzetet a szakember a román helyzethez hasonlítja, ahol a hazaihoz hasonlóan kevés alacsony érintettségű volt a drogfogyasztókat érintő HIV és Hepatitis-járvány szempontjából, de ott a drogprevencióra szánt kormányzati források elapadását követően pár éven belül élesen változott a helyzet: több mint hússzorosára nőtt a HIV-fertőzött droghasználók száma.

Tavasszal minden jobb lesz

A drogprevencióra nevesített költségvetési forrás 2009-ben még 960 millió forint volt, a 2013-as költségvetési törvény a kábítószer-fogyasztás megelőzésével kapcsolatos feladatokra nevesített forrásként 310 millió forintot különít el. "Drogmegelőzésre ezen felül többek között például a tárca Szociális és Családügyért Felelős Államtitkárságának Új Széchenyi Tervben rendelkezésre álló 250 millió Ft-ja is felhasználható. Az EMMI háttérintézményeként működő Nemzeti Család és Szociálpolitikai Intézet (NCSSZI) Drogmegelőzési Iroda során is 40 millió Ft segíti e területet. Az NCSSZI lebonyolításával a drogpolitikai célok megvalósítására az Új Széchenyi Terv 7.2.1 programja keretében további 142.521.000 Ft összeg jut. A drogpolitikai célokra rendelkezésre álló források, tehát az EMMI-n belüli társágazatok és a háttérintézményi (e célt szolgáló) támogatásra fordítható összegekkel közösen értendőek, hiszen valamennyi forrás e szakterület feladatellátását segíti" - fogalmaztak a további forrásokról az Emberi Erőforrások Minisztériumának sajtóosztályán.

Tűcsere automata a 2003-as Sziegeten
Tűcsere automata a 2003-as Sziegeten

A minisztérium munkatársai a tűcsereprogramok-csökkenésével kapcsolatban a Drogriporteren közölt adatokra nem akartak reagálni, így nem lehet tudni, hogy pontosan miért csökkent le a kiadott steril tűk száma.

Azt viszont elmondták, hogy 2013 tavaszán a prevenciós munka támogatására az Egészségügyért Felelős Államtitkárság a 2013. év tavaszán pályázatot fog kiírni a civil szervezetek számára, valamint hogy idén elindítják az új Nemzeti HIV/AIDS Szakpolitikai Programot is, melynek célja, hogy átfogó képet nyújtson a HIV-vírussal fertőzöttek és az AIDS-betegségben szenvedők helyzetéről, és javaslatot tegyen a helyzet javítására.