Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Több az intravénás drogos, kevesebb a steril tű

2013.04.03. 10:29
Jelentősen lecsökkent az ártalomcsökkentés során kiadott steril tűk száma, több lett viszont az intravénás droghasználó, írja a Drogriporter drogszakmai blog. A poszt szerzője, Sárosi Péter, a TASZ drogszakmai programjának vezetője egy szakmai egyeztetésre hivatkozva írta azt, hogy 2012-ben a korábbi évekhez képest jelentősen, 35 százalékkal csökkent a tűcsere-programokban kiadott tűk száma. A szakember ezt a kormányzati források elapadásával magyarázza, a kormány azonban nem akart reagálni ezekre az adatokra.

A Drogriporter a Nemzeti Drog Fókuszpont adataira hivatkozik, amely a tűcsereprogramokról is adatokat gyűjtő európai uniós drogmonitorozó intézményrendszer hazai szervezete. A cikk szerint a drogprevencióval foglalkozó szakembereknek és tűcsereprogramok szolgáltatóinak szervezett szakmai egyeztetésen a Nemzeti Drog Fókuszpont munkatársa a 2012-es adatgyűjtésről tartott előadást, amelyen a tűcsereprogramokkal kapcsolatban is elmondta a felmérés előzetes adatait.

Ezek szerint míg 2011-ben 648 ezer tűt adtak ki a programok keretein belül, 2012-ben már csak 420 ezret, vagyis 35 százalékkal kevesebbet. Horváth Gergely, a Nemzeti Drog Fókuszpont munkatársa azt Indexnek azt mondta, a Drogriporteren megjelentetett adatok nem tekinthetőek véglegesnek, a tűcsere-szolgáltatásokkal kapcsolatos adatokról az egyeztetés, elemzés ugyanis még folyamatban van.

HIV és Hepatitis-fertőzések csökkentésére

Az elsősorban állami és EU-s forrásokból támogatott tűcsereprogramoknak az a célja, hogy az injektáláshoz szükséges steril eszközöket - tűket, fecskendőket, filtereket, kanalakat és vizet –  ingyenesen elérhetővé tegyék az injekciós drogfogyasztók számára. A steril eszközök használatával ugyanis lecsökken a használók közötti közös és adott esetben fertőzött eszközhasználat, és ezzel együtt csökken a HIV és Hepatitis fertőzések kockázata. Ha viszont valóban jelentősen lecsökken a steril eszközök kiadása, akkor növekedhet az eszközök közös használatának aránya. Főként, hogy az intravénás droghasználók száma az utóbbi két évben elterjedt dizájner drogok injektálásával megnőtt.

Magyarország jelenleg a világ legkedvezőbb HIV/AIDS járványügyi helyzetű országai közé tartozik, még úgy is, hogy az újonnan regisztrált esetek száma az elmúlt években növekedett. A tűcsereprogramok hanyatlása így komoly népegészségügyi kockázatot jelenthet, például növelheti a HIV és Hepatitis járvány kialakulásának kockázatát. „A WHO ajánlásai szerint a tűcserék akkor képesek hatékonyan betölteni a HIV-megelőző szerepüket, ha egy kliensre minimum évi 100 fecskendő jut – Magyarországon ez a szám csupán 73 (tízzel kevesebb, mint két éve). Ez azt jelenti, hogy kijelenthetjük: a nemzetközi sztenderdek szerint a hazai tűcsere programok alacsony hatásfokkal működnek” – fogalmaz Sárosi Péter, aki a tűcsereprogramok hanyatlását az állami források csökkenésével magyarázza. A magyar helyzetet a szakember a román helyzethez hasonlítja, ahol a hazaihoz hasonlóan kevés alacsony érintettségű volt a drogfogyasztókat érintő HIV és Hepatitis-járvány szempontjából, de ott a drogprevencióra szánt kormányzati források elapadását követően pár éven belül élesen változott a helyzet: több mint hússzorosára nőtt a HIV-fertőzött droghasználók száma.

Tavasszal minden jobb lesz

A drogprevencióra nevesített költségvetési forrás 2009-ben még 960 millió forint volt, a 2013-as költségvetési törvény a kábítószer-fogyasztás megelőzésével kapcsolatos feladatokra nevesített forrásként 310 millió forintot különít el. "Drogmegelőzésre ezen felül többek között például a tárca Szociális és Családügyért Felelős Államtitkárságának Új Széchenyi Tervben rendelkezésre álló 250 millió Ft-ja is felhasználható. Az EMMI háttérintézményeként működő Nemzeti Család és Szociálpolitikai Intézet (NCSSZI) Drogmegelőzési Iroda során is 40 millió Ft segíti e területet. Az NCSSZI lebonyolításával a drogpolitikai célok megvalósítására az Új Széchenyi Terv 7.2.1 programja keretében további 142.521.000 Ft összeg jut. A drogpolitikai célokra rendelkezésre álló források, tehát az EMMI-n belüli társágazatok és a háttérintézményi (e célt szolgáló) támogatásra fordítható összegekkel közösen értendőek, hiszen valamennyi forrás e szakterület feladatellátását segíti" - fogalmaztak a további forrásokról az Emberi Erőforrások Minisztériumának sajtóosztályán.

Tűcsere automata a 2003-as Sziegeten
Tűcsere automata a 2003-as Sziegeten

A minisztérium munkatársai a tűcsereprogramok-csökkenésével kapcsolatban a Drogriporteren közölt adatokra nem akartak reagálni, így nem lehet tudni, hogy pontosan miért csökkent le a kiadott steril tűk száma.

Azt viszont elmondták, hogy 2013 tavaszán a prevenciós munka támogatására az Egészségügyért Felelős Államtitkárság a 2013. év tavaszán pályázatot fog kiírni a civil szervezetek számára, valamint hogy idén elindítják az új Nemzeti HIV/AIDS Szakpolitikai Programot is, melynek célja, hogy átfogó képet nyújtson a HIV-vírussal fertőzöttek és az AIDS-betegségben szenvedők helyzetéről, és javaslatot tegyen a helyzet javítására.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?