Monoron összecsapnak a pártok

2013.04.05. 15:31

Vasárnap az ország 10 kisebb településén is időközi választásokat tartanak. A legtöbb helységben amiatt kellett kiírni a szavazást, mert a polgármester előlép a járási hivatal vezetői posztjára, de a Nógrád megyei Ipolytarnóc eddigi fideszes polgármestere a januárban életbe lépett önkormányzati törvénnyel való elégedetlensége, másrészt az ártéri házak problémájának megoldatlansága miatt adta be lemondását.

Ipolytarnócon egyébként vasárnap két polgármesterjelöltre voksolhatnak: Bolyós Gáborné eddigi alpolgármester – és Szabó Tibor lemondása óta ideiglenes polgármester - függetlenként, Donkó Vilmos pedig a Magyarországi Szociáldemokrata Párt színeiben indul. Itt 2010-ben egyszerű volt a képlet, mivel egyedül Szabó Tibor István indult, aki értelemszerűen meg is kapta az érvényes szavaztok 100 százalékát.

A vasárnapi választások által érintett legjelentősebb településnek a városi rangú Monor számít, ahol a választók az 1. számű választókerület önkormányzati képviselője, Husz Enikő Judit utódjára szavaznak. A helyi választási bizottság három jelöltet vett nyilvántartásba: Balogh Imre Ferenc a Fidesz-KDNP, Bokros Tibor a Jobbik, Mikla László pedig az MSZP és a Demokratikus Koalíció színeiben fog indulni. Balogh Tibor József, a Monori Lokálpatrióta Egyesület jelöltje a napokban jelentette be visszalépését.

A körzetben 2010-ben a Fidesz-KDNP jelöltjeként induló Husz a szavazatok 27,35 százalékával győzött, a második a városban igen aktív Jobbik jelöltje, Koncsik Géza lett 17,99 százalékkal. Harmadikként a Monori Sportegyesület elnöke, Zátrok Károly futott be, és csak őt követte a szocialista Horváth Ferenc 10,23 százalékkal.

Nagykőrös megyeváltásra készül

Április 7-én megyeváltásról döntenek Nagykőrös polgárai. Az önkormányzat ugyanis népszavazást kezdeményezett annak érdekében, hogy a város Pest helyett inkább Bács-Kiskun megyéhez tartozzon. Érveik szerint Nagykőröst elhelyezkedése, hagyományai és gazdasági érdekei egyaránt jobban kötik a Dél-Alföldi régióhoz, mint a főváros körzetéhez. A népszavazáson egyébként a nagykőrösiek még a munkahely-teremtéssel és a konzervgyár önkormányzati segítséggel való újraindításával kapcsolatban is véleményt nyilvánítanak. A szavazást megelőző nap az önkormányzat a város főterére "Megyeváltást váró mulatság"-ot is meghiredett. Érdekesség, hogy ha eredményes lesz a népszavazás, akkor Nagykőrös lesz a rendszerváltás óta a legnagyobb település, mely Magyarországon megyét váltott.

A monori szavazás jelentőségét az adja, hogy az ehhez hasonló időközi választások mindig egyfajta erőfelmérőnek számítanak a pártok számára. Az eredmények - mint például két héttel ezelőtt az Együtt 2014-PM szövetség debütálását hozó dunakeszi időközi választásé - sokáig hivatkozási alapul szerepelhetnek, felbukkanhatnak a parlamenti felszólalások és nyilatkozatok érveiként.

Vas megyében két településen is új vezetőt választanak. Szelestén 2010-ben függetlenként egyedül indult Galántai György, aki mind a 265 leadott szavazatot megkapta. A helyére vasárnap négy független jelölt pályázik: Balaskó Miklós István, Kuti József, Németh Károly és Rozmán Róbert.

Ostffyasszonyfán két független jelölt, Mihacsi Szabolcs István és Gregorich Ferenc Iván mérkőzik meg a polgármesteri székért – Mihacsi 2010-ben még a Fidesz színeiben jutott be a négy főt számláló képviselőtestületbe. Itt 2010-ben a szavazatok 68,67 százalékával a fideszes Gecse József győzött a független Ferenczi Barnabás Józseffel szemben.

A Bács-Kiskun megyei Jászszentlászlón 2010-ben az egyetlen pártszínekben induló jelölt, a Fidesz-KDNP-Nemzeti Fórum által indított Kiss Melinda nyert, mögötte 3 független jelölt végzett. A székéért most csak két jelölt: a Fidesz-KDNP-Nemzeti Fórum közös támogatottja, Bálintné Bajnóczi Edit, valamint a független Nagy András verseng.

2010-ben a Szabolcs-Szatmár Bereg megyei Túristvándiban egyedüli jelöltként a fideszes Lakatosné Sira Magdolna nyert. A járási vezetővé lépett polgármester posztjára vasárnap már több jelölt pályázik: Bolla István és Bóné László függetlenként, Lakatos Tibor pedig a Fidesz és a Nemzeti Fórum Egyesület támogatásával indul

A Tolna megyei Regölyön Kövér István (Fidesz-KDNP), a község jelenlegi alpolgármesterének két független ellenfele lesz, Jókai Jánosné és Makovics Erika Anna. Itt 2010-ben a Fidesz-KDNP támogatásával induló Porga Ferenc magabiztosan, a szavazatok 84,28 százalékával utasította maga mögé a független Riba Orsolyát.

A Fejér megyei Sárosdon a polgármesteri tisztségért négy független jelölt mellett csak a jobboldali pártok tudtak saját jelöltet állítani. Ennek ellenére a független Lehotainé Kovács Klára lett a polgármester a szavazatok 50,15 százalékával, a fideszes Takács Istvánné 16,32 százalékkal csak a harmadik, a jobbikos Fogas László pedig az ötödik lett.