Már 200 ezer hektárt öntött el a belvíz

2013.04.05. 21:25

Több folyón a legmagasabb fokozatú árvízvédelmi készültség van érvényben, de igazán sok feladatot jelenleg a belvíz ad, az elöntött területek nagysága lassan megközelíti a 200 ezer hektárt – közölte pénteken az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Jelenleg több mint 2700 kilométer hosszan van árvízvédelmi készültség az országban, legmagasabb. Hármas fokozatú védekezés a Krasznán, a Taktán, a Hortobágy-Berettyón, a Berettyón, a Fekete- Sebes-, Kettős- és Hármas-Körösön, valamint a Zala folyón zajlik.

Országosan 192 ezer hektárra emelkedett a belvízzel elöntött terület nagysága, a legnagyobb, 35 ezer hektár feletti elöntés Csongrád megyében van. De Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, illetve Békés és Borsod megyében is hatalmas területek állnak víz alatt.

Fejér megyében a vízfolyások apadnak, ugyanakkor a Gaja-patakon továbbra is jelentős mennyiségű víz érkezik a Fehérvárcsurgói-tározóba, ezért ott másodfokú készültséget rendeltek el. Fejér megyében reggel óta háromszor riasztották vízeltávolításhoz a hivatásos és önkormányzati tűzoltókat.

Pénteken tizenegyszer vonultak a katasztrófavédelem Veszprém megyei egységei pincében felgyülemlett víz szivattyúzásához. Védekezési munkálatokat, homokzsákrakodást a megyében a Marcal áradása miatt kell több helyen is végezni. Marcaltő és Egyházaskesző között az utat is le kellett zárni az áradás miatt, itt kétezer homokzsákkal védekeznek, ahogyan Marcaltő alacsonyabban fekvő részein is.

Nagykanizsa kiskanizsai városrészében a Principális csatornánál folytak árvízvédekezési munkálatok, több száz méter hosszú nyúlgátat építettek. A vízfolyáson pénteken lassú apadás volt tapasztalható, és az előrejelzések szerint ez tovább folytatódik. A Zala folyó Zalavár-Szentgyörgyvári szakaszán harmadfokú árvízkészültség készültség van.

Fonyódon a megcsúszott magaspart továbbra sem veszélyezteti közvetlenül a közelben lévő nyaralókat. Zajlik a partfalra nehezedő fák eltávolítása a további földcsúszás elkerülése érdekében. A 7-es számú főút érintett szakaszán továbbra is mindkét irányban tilos a közlekedés a veszélyhelyzet megszüntetéséig, amely akár napokig is eltarthat.

Pénteken Debrecenben, Komádiban, Balmazújvároson folynak belvízeltávolítási munkálatok, Hajdú-Bihar megye katasztrófavédelmi egységei nyolc gépjárművel, 23 tűzoltóval és 11 szivattyúval dolgoznak. A belvízvédelmi készültségi fokozatot Derecskén és Újtikos településeken másodfokúra emelték. A többi településen a készültségi fokozatok nem változtak.

Békés megye tizennégy önkormányzata tart fenn belvízvédelmi készültséget, legutóbb Kétsopronyban rendelték ezt el. A helyzet kezelésébe egyelőre sehol nem vonták be a katasztrófavédelem egységeit.