Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Navracsics: A nyilvánosság az alaptörvény-módosítások kontrollja

2013.04.08. 22:21
Hogy egy „abszurd szabály” kerüljön az alaptörvénybe, azt a nyilvánosság, az újságírók, a közvélemény és „a többi intézmény” akadályozhatja meg, mondta Navracsics Tibor. A miniszter szerint külföldön is jellemző, hogy az alaptörvény elfogadása után gyakoribbak a módosítások.

„Az új alaptörvény más, mint az 1989-es, de nem rosszabb” – mondta Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter az Inforádió Aréna című műsorában. Hozzátette: más országok alkotmányozására is jellemző, hogy az alaptörvény elfogadását követő időszakban gyakoribbak a módosítások, mint később.

Arra a kérdésre, hogy mit lehet tenni, ha egy „abszurd szabály” kerül az alaptörvénybe, a miniszter úgy válaszolt, hogy azt a nyilvánosság, az újságírók, a közvélemény és „a többi intézmény” akadályozhatja meg. Példaként említette, hogy az Alkotmánybíróság csak eljárási szempontból vizsgálhatja az alkotmánymódosításokat, amelyek közül a legutóbbi például a kereskedelmi médiában nem teszi lehetővé a választási kampányhirdetéseket.

Arra a kérdésre, mit nem ért a külföld, miért érik kritikák Magyarországot, Navracsics Tibor úgy reagált: a 2010-es választások eredményét a kormányoldal úgy értelmezte, mint egy új kezdet lehetőségét, a külföld azonban ezt nem mérte fel.

Navracsics arra is felhívta a figyelmet, hogy bármelyik európai ország alkotmányában lehet találni 2-3 olyan rendelkezést, amely némi rosszindulattal a demokrácia, a vallás- vagy szólásszabadság, illetve más alapértékek megsértésének lenne tekinthető. „Ez a rosszindulat irányunkban megvan” – tette hozzá a miniszter, aki azonban ebben a helyzetben sem számít az uniótól olyan lépésekre, melyek irányváltásra kényszeríthetik a kormányt. Miközben – ahogy korábban, úgy most is – a kormány kész arra, hogy európai intézményekkel megvitassa az elfogadott jogszabályokat, és racionális érvekkel meggyőzhető – tette hozzá.

A járási rendszerről a szaktárca vezetője elmondta: még politikai ellenfelei is elismerően szólnak a helyi közigazgatás idén beinduló új struktúrájáról. „Én 2014 tavaszáig gondolkodom”, de már készülnek a tervek a rendszer továbbfejlesztésére, ami elsősorban informatikai beruházások és az ehhez szükséges anyagi források kérdése – tette hozzá Navracsics Tibor.

Az igazságügyi miniszter szerint a parlament döntése nyomán véglegessé vált a választási eljárásról szóló törvény, amely alapján a pártok megkezdhetik a felkészülést.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?