Közösség ellen izgatókat keres a rendőrség

2013.04.10. 23:58

Közösség tagja elleni erőszak bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt ismeretlen tettesek ellen folytat nyomozást a rendőrség a Jobbik által tavaly Devecserben megrendezett demonstráció kapcsán - közölte a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság a honlapján szerdán.

A Veszprém megyei településen 2012. augusztus 5-én megtartott demonstráción a résztvevők egy csoportja gyalázkodó kifejezéseket kiabált a helyi lakosok egy csoportjának, valamint vizes palackokat, köveket dobtak feléjük.

A bűncselekmény elkövetésével a rendőrség által közzétett fényképfelvételeken látható személyek is megalapozottan gyanúsíthatóak, beazonosításukhoz a rendőrség a lakosság segítségét kéri - tették hozzá.

A fotók a www.police.hu/veszprem honlapon nézhetők meg. A Jobbik és több jobboldali radikális szervezet részvételével megtartott "Élni és élni hagyni - demonstráció a jogos magyar önvédelemért" elnevezésű demonstrációt a halálbüntetés visszaálltításáért tartották. A rendezvény a katolikus templom előtti téren kezdődött, majd a résztvevők felvonultak azokban az utcákban, ahol véleményük szerint cigányok laknak, és megálltak annál a háznál, ahol a rendezvény ürügyét adó verekedés tavaly júliusban történt.

Megőrizte békés jellegét?

A rendőrség egyébként tavaly augusztus 5-én nem avatkozott közbe Devecseren, hivatalos álláspontjuk szerint ugyanis a tüntetés megőrizte békés jellegét.

Pedig a tüntetők többször megpróbálták átlépni a rendőrségi kordonokat, egyszer dobálásba keveredtek a helyiekkel, eközben Ferenczi Gábor, a Jobbik Veszprém megyei parlamenti képviselője megsérült a homlokán, valamint az LMP egyik aktivistáját vállon dobták egy betondarabbal. A megmozdulással kapcsolatban több jogvédő szervezet is a belügyminiszterhez fordult, és az alapvető jogok biztosa is vizsgálatot indított, az LMP pedig büntetőfeljelentést tett közösség elleni izgatás miatt.