Judit
3 °C
7 °C

Közösség ellen izgatókat keres a rendőrség

2013.04.10. 23:58

Közösség tagja elleni erőszak bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt ismeretlen tettesek ellen folytat nyomozást a rendőrség a Jobbik által tavaly Devecserben megrendezett demonstráció kapcsán - közölte a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság a honlapján szerdán.

A Veszprém megyei településen 2012. augusztus 5-én megtartott demonstráción a résztvevők egy csoportja gyalázkodó kifejezéseket kiabált a helyi lakosok egy csoportjának, valamint vizes palackokat, köveket dobtak feléjük.

A bűncselekmény elkövetésével a rendőrség által közzétett fényképfelvételeken látható személyek is megalapozottan gyanúsíthatóak, beazonosításukhoz a rendőrség a lakosság segítségét kéri - tették hozzá.

A fotók a www.police.hu/veszprem honlapon nézhetők meg. A Jobbik és több jobboldali radikális szervezet részvételével megtartott "Élni és élni hagyni - demonstráció a jogos magyar önvédelemért" elnevezésű demonstrációt a halálbüntetés visszaálltításáért tartották. A rendezvény a katolikus templom előtti téren kezdődött, majd a résztvevők felvonultak azokban az utcákban, ahol véleményük szerint cigányok laknak, és megálltak annál a háznál, ahol a rendezvény ürügyét adó verekedés tavaly júliusban történt.

Megőrizte békés jellegét?

A rendőrség egyébként tavaly augusztus 5-én nem avatkozott közbe Devecseren, hivatalos álláspontjuk szerint ugyanis a tüntetés megőrizte békés jellegét.

Pedig a tüntetők többször megpróbálták átlépni a rendőrségi kordonokat, egyszer dobálásba keveredtek a helyiekkel, eközben Ferenczi Gábor, a Jobbik Veszprém megyei parlamenti képviselője megsérült a homlokán, valamint az LMP egyik aktivistáját vállon dobták egy betondarabbal. A megmozdulással kapcsolatban több jogvédő szervezet is a belügyminiszterhez fordult, és az alapvető jogok biztosa is vizsgálatot indított, az LMP pedig büntetőfeljelentést tett közösség elleni izgatás miatt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?