Leisztinger-ügy: zsarolás helyett önbíráskodás

2013.04.15. 13:38
Zsarolás helyett önbíráskodásra változott a megalapozott gyanú abban a nyomozásban, ami négy vállalkozó vallomása alapján indult. Egy újbudai ingatlanügy kapcsán mind a négyen Leisztinger Tamás üzletemberre vallottak, hogy megfenyegette őket, ha nem adják el a vállalkozásukat.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya önbíráskodás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást ismeretlen tettes ellen, tudtuk meg, amikor a rendőrségnél arról érdeklődtünk, hogy áll az öt éve indult ügy. A rendőrségen hozzátették, hogy a nyomozás 2013. június 7-én várhatóan lezárul.

Mint megírtuk, négyen is Leisztinger Tamás üzletemberre vallottak egy ingatlanos zsarolási ügyben, amelyben 2011-ben felfüggesztette, 2012-ben azonban újraindította a nyomozást a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

"Megbízóim köztiszteletben álló fehér kesztyűs urak, akik nem kívánják bemocskolni a kezüket.", "Lelövesselek vagy agyonveresselek?", "Lecsukatok mindenkit!" – ilyen mondatok hangzottak el három vállalkozó és egy állami cég volt vezérigazgatójának a tanúvallomásai szerint egy, az úgynevezett infoparkos telkekkel kapcsolatos zsarolási ügyben. A sértettek valamennyien Leisztinger Tamás üzletembert említik a fenyegetések kiindulópontjaként.

Mint arról korábban beszámoltunk, az újbudai ingatlanügyhöz kapcsolódóan 2008-ban indult a nyomozás, a zsarolási ügyben érintett egy volt fővárosi MSZP-s képviselő is. A feljelentést tevő üzletembereket a Parlament Caféba invitálták beszélgetésre, ahová mindkét fél részéről hárman-hárman mentek el. A beszélgetésen a fővárosi képviselő állítólag kijelentette, hogy megbízói köztiszteletben álló fehér kesztyűs urak, akik nem szeretnék bemocskolni a fehér kesztyűjüket, ezért rábízták az ügyet.

A képviselő hozzátette, hogy 400 millió forintot tud felajánlani, ha a projekt szerződéseit megsemmisítik vagy a projektcéget eladják, ellenkező esetben baleset vagy nagyon nagy baj fogja érni őket, le fogja őket csukatni a rendőrséggel. Ezek után a megfenyegetett üzletemberek egyike feljelentést tett a rendőrségen, ahol a beszélgetésről hárman egybehangzó tanúvallomást tettek.

A szóban forgó 62 ezer négyzetméteres ingatlan, amely a Budapest, XI. ker. Budafoki és Dombóvári út kereszteződésénél található az Informatikai és Technológiai Innovációs Park Zrt (Infopark Zrt.) területén van, a Lágymányosi híd déli oldalán. Az ingatlanra 2008. februárban a Noveco Bt. 87 évre földhasználati és beépítési jogot szerzett, ami sértette az új tulajdonos érdekeit.

A feljelentéskiegészítésben az üzletemberek továbbmentek, és a Parlament Caféban történtek utánról is beszámoltak. Eszerint az Infopark korábbi vezérigazgatóját – aki a Novecóval földhasználati szerződést kötött – berendelte az Arago székházban található irodájába Leisztinger Tamás, aki a volt vezérigazgató szerint a hozzá köthető cégeken keresztül a telkek tulajdonjogával rendelkezett, és azt mondta neki: "Mit csináljak veled? Lelövesselek vagy agyonveresselek?" Közölte, hogy a szerződést azonnal vissza kell csinálni, mert ez az ő üzlete. Ezt követően a volt vezérigazgató tájékoztatta Berki Józsefet, a Noveco egyik tulajdonosát, az egyik sértettet, hogy azonnal menjen be Leisztinger Tamáshoz, mert hívatja a szerződés ügyében.

Berki tanúvallomása szerint két képviselőjét küldte el az Arago székházba. Szász Róbert és Berki Zsolt tanúvallomása szerint Leisztinger várta őket, és a megkötött szerződések megsemmisítésére vagy a cégük eladására adott ultimátumot. Mondván, ha nem engedelmeskednek, jó rendőrségi és ügyészségi kapcsolatait felhasználva lecsukat mindenkit. A tanúvallomások szerint Leisztinger azt mondta, hogy "ő az állam, ő rendelkezik mindenről és mindenkiről, és nem tűri, hogy bárki az ő üzletébe belerondítson. És ezt vegyék fenyegetésnek".

Időközben a sértettek felismerték az egyik Parlament Café-beli zsarolót és fényképet is beszereztek róla, amelyet átadtak a rendőrségnek. Az érintett volt szocialista önkormányzati képviselő ellen más ügyben is folyik nyomozás, a Központi Nyomozó Ügyészség "fontosabb ügyekben intézkedő hivatalos személy által elkövetett vesztegetéssel" vádolja. A nyomozás egy rejtett kamerával készített felvétel alapján indult, amelyen látható, ahogy a képviselő 2007 júliusában a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Krisztina körúti irodájában 2,2 millió forint kenőpénzt vesz át a feljelentőtől.