Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Leisztinger-ügy: zsarolás helyett önbíráskodás

2013.04.15. 13:38
Zsarolás helyett önbíráskodásra változott a megalapozott gyanú abban a nyomozásban, ami négy vállalkozó vallomása alapján indult. Egy újbudai ingatlanügy kapcsán mind a négyen Leisztinger Tamás üzletemberre vallottak, hogy megfenyegette őket, ha nem adják el a vállalkozásukat.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya önbíráskodás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást ismeretlen tettes ellen, tudtuk meg, amikor a rendőrségnél arról érdeklődtünk, hogy áll az öt éve indult ügy. A rendőrségen hozzátették, hogy a nyomozás 2013. június 7-én várhatóan lezárul.

Mint megírtuk, négyen is Leisztinger Tamás üzletemberre vallottak egy ingatlanos zsarolási ügyben, amelyben 2011-ben felfüggesztette, 2012-ben azonban újraindította a nyomozást a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

"Megbízóim köztiszteletben álló fehér kesztyűs urak, akik nem kívánják bemocskolni a kezüket.", "Lelövesselek vagy agyonveresselek?", "Lecsukatok mindenkit!" – ilyen mondatok hangzottak el három vállalkozó és egy állami cég volt vezérigazgatójának a tanúvallomásai szerint egy, az úgynevezett infoparkos telkekkel kapcsolatos zsarolási ügyben. A sértettek valamennyien Leisztinger Tamás üzletembert említik a fenyegetések kiindulópontjaként.

Mint arról korábban beszámoltunk, az újbudai ingatlanügyhöz kapcsolódóan 2008-ban indult a nyomozás, a zsarolási ügyben érintett egy volt fővárosi MSZP-s képviselő is. A feljelentést tevő üzletembereket a Parlament Caféba invitálták beszélgetésre, ahová mindkét fél részéről hárman-hárman mentek el. A beszélgetésen a fővárosi képviselő állítólag kijelentette, hogy megbízói köztiszteletben álló fehér kesztyűs urak, akik nem szeretnék bemocskolni a fehér kesztyűjüket, ezért rábízták az ügyet.

A képviselő hozzátette, hogy 400 millió forintot tud felajánlani, ha a projekt szerződéseit megsemmisítik vagy a projektcéget eladják, ellenkező esetben baleset vagy nagyon nagy baj fogja érni őket, le fogja őket csukatni a rendőrséggel. Ezek után a megfenyegetett üzletemberek egyike feljelentést tett a rendőrségen, ahol a beszélgetésről hárman egybehangzó tanúvallomást tettek.

A szóban forgó 62 ezer négyzetméteres ingatlan, amely a Budapest, XI. ker. Budafoki és Dombóvári út kereszteződésénél található az Informatikai és Technológiai Innovációs Park Zrt (Infopark Zrt.) területén van, a Lágymányosi híd déli oldalán. Az ingatlanra 2008. februárban a Noveco Bt. 87 évre földhasználati és beépítési jogot szerzett, ami sértette az új tulajdonos érdekeit.

A feljelentéskiegészítésben az üzletemberek továbbmentek, és a Parlament Caféban történtek utánról is beszámoltak. Eszerint az Infopark korábbi vezérigazgatóját – aki a Novecóval földhasználati szerződést kötött – berendelte az Arago székházban található irodájába Leisztinger Tamás, aki a volt vezérigazgató szerint a hozzá köthető cégeken keresztül a telkek tulajdonjogával rendelkezett, és azt mondta neki: "Mit csináljak veled? Lelövesselek vagy agyonveresselek?" Közölte, hogy a szerződést azonnal vissza kell csinálni, mert ez az ő üzlete. Ezt követően a volt vezérigazgató tájékoztatta Berki Józsefet, a Noveco egyik tulajdonosát, az egyik sértettet, hogy azonnal menjen be Leisztinger Tamáshoz, mert hívatja a szerződés ügyében.

Berki tanúvallomása szerint két képviselőjét küldte el az Arago székházba. Szász Róbert és Berki Zsolt tanúvallomása szerint Leisztinger várta őket, és a megkötött szerződések megsemmisítésére vagy a cégük eladására adott ultimátumot. Mondván, ha nem engedelmeskednek, jó rendőrségi és ügyészségi kapcsolatait felhasználva lecsukat mindenkit. A tanúvallomások szerint Leisztinger azt mondta, hogy "ő az állam, ő rendelkezik mindenről és mindenkiről, és nem tűri, hogy bárki az ő üzletébe belerondítson. És ezt vegyék fenyegetésnek".

Időközben a sértettek felismerték az egyik Parlament Café-beli zsarolót és fényképet is beszereztek róla, amelyet átadtak a rendőrségnek. Az érintett volt szocialista önkormányzati képviselő ellen más ügyben is folyik nyomozás, a Központi Nyomozó Ügyészség "fontosabb ügyekben intézkedő hivatalos személy által elkövetett vesztegetéssel" vádolja. A nyomozás egy rejtett kamerával készített felvétel alapján indult, amelyen látható, ahogy a képviselő 2007 júliusában a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Krisztina körúti irodájában 2,2 millió forint kenőpénzt vesz át a feljelentőtől.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?