Helyettesállamtitkár-dömping lett a létszámstopból

2013.04.16. 12:38
A kormányváltáskor csekély, két fős helyettes államtitkári létszámmal harcolt a bürokrácia terjedése ellen a Miniszterelnökség, mára azonban minden fogadkozás ellenére számuk felment 13-ra. Vagy 14-re. Az Origo szerint Lázár János környezetét ellepték a magas fizetésű hivatalnokok.

Indulása óta nagyjából meghatszorozódott a helyettes államtitkárok száma a Miniszterelnökségen. Azért csak nagyjából, mert nincs pontos szám arról, hogy hányan vannak – írta az Origo.

A lap szerint a Miniszterelnökség első államtitkára, Varga Mihály 2010-ben még igyekezett megfelelni az előző kormányzattól elhatárolódó ígéreteknek, és mindössze két helyettes államtitkárral - a szervezési és koordinációs ügyekért felelős Fericsán Anitával és a miniszterelnök kommunikációját irányító Havasi Bertalannal - kezdte meg a munkát. 2012-ben, amikor miniszterré nevezték ki, az államtitkárságon még mindig csak négy helyettes államtitkár dolgozott: a 2011. szeptemberi átszervezésekor vették fel a stratégiaalkotással megbízott Kern Tamást és Mikecz Pétert, a közigazgatási tárca korábbi kommunikációs helyettes államtitkárát.

Az elmúlt egy évben, Lázár János hivatalba lépése óta azonban elszabadult a létszámkeret.

Újabban körülbelül tizenhárman, vagy tizennégyen dolgoznak a 700-900 ezer forintos bérrel járó beosztásban a Miniszterelnökségen – írja az Origo hozzátéve, hogy „úgy tűnik, hogy valójában maga a Miniszterelnökség sincs vele tisztában, hogy hány helyettes államtitkára is van”. A kormányzati kommunikációs központ (Kik) szerint ugyanis "a kormany.hu honlapon a Miniszterelnökségre kinevezett valamennyi helyettes államtitkár szerepel, azaz pontosan 10 fő", a honlapon azonban 11 név van a helyettes államtitkárok menüpont alatt felsorolva.

A tizenegyes listában nem szerepel ráadásul Vidoven Árpád és Héjj Dávid neve, pedig a kormányszóvivő iroda őket egy tavaly júliusi, a kormányzati honlapon is megjelent közleményében parlamenti ügyekért felelős, illetve koordinációs irodát vezető helyettes államtitkárként nevezte meg.

Bár 2012 júniusa óta mindketten a kijelölt feladatkörükben ténykednek, a nevük nem szerepelt abban a tavaly augusztusi összesítésben sem, amelyet törvényi kötelezettségeinek eleget téve a szervezet vezetőinek juttatásairól tett közzé a Miniszterelnökség. Héjj Dávid koordinációs stábvezetőként szerepelt a névsorban, Vidoven pedig nem is volt a listán.

A kinevezések körüli zavart jelzi, hogy a Vidovent és Héjjt bemutató tavalyi kormányszóvivői közlemény kettejük mellett még további három helyettes államtitkár - a Nemzeti Fejlesztési Irodát vezető Homolya Róbert, a nemzetközi sajtókapcsolatokért felelős Kumin Ferenc és a Nemzetbiztonsági Irodát irányító Kádár Andrea Beatrix - nevét is felsorolta, és az ő kinevezésükről meg is jelent a határozat a Magyar Közlönyben.

A Miniszterelnökséghez ugyanekkor - 2012 júliusában - csatlakozó Magyar Levente külügyi, illetve Fömötör Barna jogi és ellenőrzési helyettes államtitkár kinevezéséről viszont egyáltalán nem tett említést a közlemény, és az érintettek kinevező határozata sem jelent meg a Magyar Közlönyben. Vidovennel és Héjj-jal ellentétben viszont ők szerepelnek a kormány.hu helyettes államtitkári listáján.

A létszámnövekedést a vezetőkön kívül a kormány-tisztviselői állományra is kiterjedt: a korábbi 164-ről 275-re ugrott az alkalmazottak száma is.