Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Helyettesállamtitkár-dömping lett a létszámstopból

2013.04.16. 12:38
A kormányváltáskor csekély, két fős helyettes államtitkári létszámmal harcolt a bürokrácia terjedése ellen a Miniszterelnökség, mára azonban minden fogadkozás ellenére számuk felment 13-ra. Vagy 14-re. Az Origo szerint Lázár János környezetét ellepték a magas fizetésű hivatalnokok.

Indulása óta nagyjából meghatszorozódott a helyettes államtitkárok száma a Miniszterelnökségen. Azért csak nagyjából, mert nincs pontos szám arról, hogy hányan vannak – írta az Origo.

A lap szerint a Miniszterelnökség első államtitkára, Varga Mihály 2010-ben még igyekezett megfelelni az előző kormányzattól elhatárolódó ígéreteknek, és mindössze két helyettes államtitkárral - a szervezési és koordinációs ügyekért felelős Fericsán Anitával és a miniszterelnök kommunikációját irányító Havasi Bertalannal - kezdte meg a munkát. 2012-ben, amikor miniszterré nevezték ki, az államtitkárságon még mindig csak négy helyettes államtitkár dolgozott: a 2011. szeptemberi átszervezésekor vették fel a stratégiaalkotással megbízott Kern Tamást és Mikecz Pétert, a közigazgatási tárca korábbi kommunikációs helyettes államtitkárát.

Az elmúlt egy évben, Lázár János hivatalba lépése óta azonban elszabadult a létszámkeret.

Újabban körülbelül tizenhárman, vagy tizennégyen dolgoznak a 700-900 ezer forintos bérrel járó beosztásban a Miniszterelnökségen – írja az Origo hozzátéve, hogy „úgy tűnik, hogy valójában maga a Miniszterelnökség sincs vele tisztában, hogy hány helyettes államtitkára is van”. A kormányzati kommunikációs központ (Kik) szerint ugyanis "a kormany.hu honlapon a Miniszterelnökségre kinevezett valamennyi helyettes államtitkár szerepel, azaz pontosan 10 fő", a honlapon azonban 11 név van a helyettes államtitkárok menüpont alatt felsorolva.

A tizenegyes listában nem szerepel ráadásul Vidoven Árpád és Héjj Dávid neve, pedig a kormányszóvivő iroda őket egy tavaly júliusi, a kormányzati honlapon is megjelent közleményében parlamenti ügyekért felelős, illetve koordinációs irodát vezető helyettes államtitkárként nevezte meg.

Bár 2012 júniusa óta mindketten a kijelölt feladatkörükben ténykednek, a nevük nem szerepelt abban a tavaly augusztusi összesítésben sem, amelyet törvényi kötelezettségeinek eleget téve a szervezet vezetőinek juttatásairól tett közzé a Miniszterelnökség. Héjj Dávid koordinációs stábvezetőként szerepelt a névsorban, Vidoven pedig nem is volt a listán.

A kinevezések körüli zavart jelzi, hogy a Vidovent és Héjjt bemutató tavalyi kormányszóvivői közlemény kettejük mellett még további három helyettes államtitkár - a Nemzeti Fejlesztési Irodát vezető Homolya Róbert, a nemzetközi sajtókapcsolatokért felelős Kumin Ferenc és a Nemzetbiztonsági Irodát irányító Kádár Andrea Beatrix - nevét is felsorolta, és az ő kinevezésükről meg is jelent a határozat a Magyar Közlönyben.

A Miniszterelnökséghez ugyanekkor - 2012 júliusában - csatlakozó Magyar Levente külügyi, illetve Fömötör Barna jogi és ellenőrzési helyettes államtitkár kinevezéséről viszont egyáltalán nem tett említést a közlemény, és az érintettek kinevező határozata sem jelent meg a Magyar Közlönyben. Vidovennel és Héjj-jal ellentétben viszont ők szerepelnek a kormány.hu helyettes államtitkári listáján.

A létszámnövekedést a vezetőkön kívül a kormány-tisztviselői állományra is kiterjedt: a korábbi 164-ről 275-re ugrott az alkalmazottak száma is.