Felügyelőt vert, egy év börtönre ítélték

2013.04.17. 20:40

A Miskolci Járásbíróság egy év börtönre és két év közügyektől való eltiltásra ítélt egy 29 éves férfit. Az elítélt bántalmazott egy büntetés-végrehajtási (BV) intézetben biztonsági felügyelőként dolgozó férfit – közölte Martossy György, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség osztályvezető ügyésze szerdán az MTI-vel. A Miskolci Járási Ügyészség hivatalos személy elleni erőszak bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat a férfival szemben; az elítéltet hivatalos személy elleni erőszak bűntettében, zaklatás és becsületsértés vétségében bűnösnek találták.

Martossy elmondta, hogy a sértett 2010 májusában, a miskolci Csermőkei úton a buszmegállóban várakozott. Ekkor egy gépkocsi állt meg mellette, amelyből kiszállt a vádlott és hozzá lépett, majd felszólította az őrt, hogy térdeljen le, miközben vállainál fogva erőteljesen a földre nyomta, térdelő helyzetbe kényszerítette. Ezután sértegetni és fenyegetni kezdte.

Az osztályvezető ügyész közlése szerint a vádlottat korábban 12 alkalommal  büntették, főleg vagyon elleni bűncselekmények miatt, ezért már csaknem 6 évet ült börtönben. Az ügyész utalt arra, hogy a férfi korábban elítéltként kapcsolatba került a börtönben dolgozó sértettel. A tárgyaláson a vádlott tagadta bűnösségét, azt állította, hogy a kérdéses napon nem találkozott a sértettel. A sértett őr a helyszínről azonnal értesítette a rendőrséget, noha a vádlottat ekkor már nem találták meg. Az őr az történtek után telefonon tájékoztatta parancsnokát, valamint kollégáit is.

A tanúk vallomása nem hihető

A vádlott védekezése során több önként jelentkező elítéltet jelölt meg tanúként, bár a megjelölt időpontban nem kerülhetett kapcsolatba a fogvatartottakkal. A bíróság megállapította, hogy a vádlott és az általa megjelölt tanúk vallomása nem hihető. Az ügyben kihallgatott intézkedő rendőrök és a sértett parancsnoka, illetve kollégái szerint a sértett feldúlt, zaklatott állapotban volt, a vele történteket élményszerűen adta elő. Ennek alapján a vádlottat hivatalos személy elleni erőszak bűntettében, zaklatás vétségében és becsületsértés vétségében mondta ki bűnösnek a járásbíróság.

A vádlott az eljárás alatt már ismét börtönben volt, ahol a szabadságvesztését töltötte. A vádlott és védője felmentésért fellebbezett az ítélet ellen, így az nem jogerős.