Megint recepthiány lehet

2013.04.17. 14:30

Fogyóban vannak a receptek. Háziorvosok jelezték az Indexnek, hogy gondot okoz a gyógyszerek felírására használt vények utánrendelése.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár feltett kérdéseinkre röviden annyit közölt, hogy a vényellátást változatlanul, folyamatosan végzik, és az OEP Területi Hivatalaihoz beérkezett megrendeléseket rövid határidőn belül, maradéktalanul teljesítik.

Az OEP az év elején jelezte, hogy a háziorvosok időben rendeljenek vényeket a nyomdai közbeszerzés elhúzódása miatt – közölte Selmeczi Kamill, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke. Elképzelhető, tette hozzá, hogy ez az információ nem jutott el minden kollégához.

Selmeczi Kamill azt javasolta, hogy akinél hiány lép fel a nevére előre kiállított vényből, az a megyei egészségbiztosítási pénztárnál úgynevezett biankó receptet rendelhet, amelyet a pecsétjével tud hitelesíteni. Ezzel áthidalható az átmeneti hiány.

Hasonló helyzet állt elő tavaly ilyenkor is. Akkor a tenderen alulmaradt Állami Nyomda és az OEP között vita alakult ki, és nem írhatták alá időben a szerződést a nyertes Szenzor nyomdával. A Közbeszerzési Döntőbizottság később megállapította: szabálytalan volt az OEP tendere és jogsértően érvénytelenítették az Állami Nyomda ajánlatát.

Az egyedüli érvényes ajánlatot benyújtó Szenzor Kft.-vel azonban a jogorvoslat ellenére – az ellátási problémákra hivatkozva – már szerződést kötöttek.

Bár már tavaly év közepén több nyilatkozat hangzott el az elektronikus recept bevezetéséről, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár erre az évre is 260 millió vény gyártására írt ki közbeszerzési eljárást. Ennek eredménye egyelőre nem ismert.