Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Önvédelemre hivatkozott a gyilkos presszós

2013.04.17. 11:55 Módosítva: 2013-04-17 15:55:44

Beismerte, hogy lőtt, de önvédelemre hivatkozva nem tartotta magát bűnösnek a Győri Ítélőtábla előtt az a helyi presszós, aki tavaly áprilisban vita közben lelőtt két férfit.

Halálfélelme volt, ezért várta duplacsövű vadászpuskával az utcán azt a két férfit, akik felelősségre akarták vonni az előző esti kijelentése miatt – mondta a férfi az első fokú tárgyaláson.

Fenyegetően léptek fel vele szemben, túlzottan magabiztosak voltak, a fegyvert azért biztosította ki, mert úgy gondolta, egy csőre töltött puska "sokkal nagyobb biztonságot adhat" - tette hozzá.

A későbbi első áldozat - akit akkor lőtt le, amikor közeledett hozzá - azért vonta őt felelősségre, mert fülébe jutott, eltiltotta ismerőseit a családi háza aljában működtetett vendéglátóhelytől.

Az első áldozatot a környéken "félve tisztelt" emberként jellemezte. A másodikról - akit azután lőtt le, hogy menekülni kezdett, és beugrott a kocsiba - úgy nyilatkozott, hogy "a győri alvilág zsoldos katonája" volt, aki pénzért bármire képes.

Azért lőtt, mert attól tartott, a férfi fegyvert keres az autóban - magyarázta tettét. Megbánta, amit tett - jelentette ki. A bíró kérdésére közölte, hogy ha hasonló helyzetbe kerülne, megpróbálna kitérni a támadás elől.

A vádlott hangsúlyozta: csak el akarta riasztani a két férfit, de hangos vitájukban "patthelyzet" alakult ki, és csak azután tüzelt, hogy megfenyegették: visszajönnek, amikor nem lesz nála puska. Ezért saját és családja életét, testi épségét féltette - tette hozzá.

A halálos lövésekről és az azokat megelőző percekről ellentmondóan nyilatkoztak a beidézett tanúk. Nem értettek egyet abban, hogy valóban fenyegetően lépett-e fel, ütött-e a későbbi gyilkos felé egyik áldozata, ahogy abban sem, rájuk fogta vagy csak lóbálta a vadászpuskát a férfi.

Az egyik tanú azt állította: az első lövés előtt a presszós azt mondta, „meggyilkollak benneteket", a másik előtt pedig, hogy „te sem mész el innen élve". Ám a halálos lövéseket látók-hallók egyike sem erősítette meg vallomását, többen pedig kijelentették: nem látták a helyszínen ezt a tanút.

Az előző este – az egyik áldozat által kifogásolt kijelentés elhangzásakor – a presszóban szórakozó fiatalok közül többen is arra hivatkoztak, hogy részegek voltak, nem emlékeznek a részletekre.