Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Százmilliós károkozással vádolják Újbuda előző polgármesterét

2013.04.18. 15:19
120 millió forintot kell kifizetnie az újbudai önkormányzatnak egy olyan magánhitel törlesztésére, amire az előző polgármester vállalt 100 százalékos garanciát. A pénzt egy helyi fejlesztésen dolgozó magánberuházó vette fel, és Molnár Gyula a képviselőtestület döntését figyelmen kívül hagyva vállalt rá garanciát.

A szövevényes ügy 2005 májusban kezdődött, amikor az újbudai önkormányzat szerződést kötött egy magánberuházóval, az Uniker-Coop Kft.-vel egy parkos terület bérbeadására és fejlesztésére. A szerződés értelmében az Uniker-Coopnak 2007-ig egy 98 millió forintos épületet kellett felhúznia a területen, amely 15 év után minden további nélkül az önkormányzat tulajdonába került volna. A cégnek azonban anyagi nehézségei támadtak, és a beruházás nem készült el határidőre. Az önkormányzat MSZP-s vezetése ekkor nem érvényesítette a késedelmi illetve meghiúsulási kötbér igényét, hanem kitolta a határidőt és a beruházás költségét 98 millióról 277 millióra emelte.Ezt az összeget a beruházó csak egy 300 milliós hitelből tudta előteremteni. Az önkormányzat, a bank és a beruházó megállapodtak, hogy az önkormányzat garanciát vállal a törlesztésre. Jogi értelemben a garanciavállalás a kezességnek egy komolyabb formája: azt jelenti, hogy amennyiben az adós kötelezettségeit a garanciavállaló fizeti ki a banknak, ez utóbbi később nem élhet anyagi követeléssel az adós felé. A konkrét esetben tehát arról szólt, hogy ha az anyagi gondokkal küzdő Uniker-Coop Kft.-nek nem sikerült visszafizetni a hitelt, akkor az újbudai önkormányzat a teherrel együtt köteles megvásárolni a cég által épített ingatlant.

Az XI. kerület sajtóközleménye szerint a képviselőtestület eredetileg csak 95 millió forintig vállalta a garanciát, ám Molnár ezt a szerződéskötéskor a teljes hitelösszegre változtatta az önkormányzat nevében. Az Index megkeresésére Molnár tagadta ezt, és kijelentette, mind a birtokában lévő iratok tanúsága, mind emlékei szerint 95 millióig történt garanciavállalás, és a hitel sem haladta meg ezt az összeget.

„Ez nem egy királyság, itt nem Molnár Gyula dönt egyedül” – kommentálta a politikus azt a feltételezést, hogy ő egyedül meghozhatott volna egy ilyen horderejű döntést. „Ami a polgármester elé kerül aláírásra, az már átment minden jogi és gazdasági kontrollon” – fogalmazott.

Molnár szerint az eredetileg 98 milliósra tervezett beruházás összege „komoly műszaki ellenőrzés” után nőtt 277 millióra. Mint elmondta, egyébként semmi szokatlan nem volt a konstrukcióban, sok másik önkormányzat is „PPP-zett” akkoriban, azaz magáncégekkel kötött szerződést közterületek fejlesztésére. Azt is hozzátette, a beruházás – eredeti – ötletét mindenki támogatta a képviselőtestületben, köztük a jelenlegi polgármester, Hoffmann Tamás is, aki a döntés idején a vagyonbizottság elnöke volt.

Hoffmann cikkünk megjelenése után elküldte az ülés jegyzőkönyvét, amelyből az derül ki, hogy tíz másik képviselővel együtt nem szavazta meg a terület bérbeadásáról szoló előterjesztést. A dokumentumok szerint a döntés idején Hoffmann csupán a vagyonbizottság alelnöke, nem pedig elnöke volt. Ez utóbbi posztot akkor Wieszt János MSZP-s képviselő töltötte be.

Mivel az Uniker-Coop időközben fizetésképtelenné vált, a bank az újbudai önkormányzatot kötelezte a hitel törlesztésére.  Eredetileg 210 millió forintot kellett volna fizetni, de a sikeres kárenyhítési tárgyalások után az összeg 120 millióra csökkent. „Ez körülbelül megegyezik azzal az összeggel, amennyit évente az óvodák felújítására fordítunk” – mondta Hoffmann Tamás a sajtótájékoztatón. Ha törleszti a hitelt, az azóta elkészült ingatlan az önkormányzat tulajdonába kerül, és a tervek szerint sportcélokra fogják használni.

Újbuda tavaly ismertelen tettes ellen feljelentést tett az ügyben, a Fővárosi Főügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt folytat nyomozást.

A helyi MSZP és Molnár szerint politikai hangulatkeltés folyik, és nem véletlen, hogy akkor került elő ez a sokéves ügy, amikor az expolgármester bejelentette, indulni fog a 2014-es választásokon.  Az ügyet csütörtökön várhatóan nyílt ülésen tárgyalja az újbudai önkormányzat.